NRK Meny
Normal

- Dette er nesten det glade vanvidd

Frp's Ulf Leirstein reagerer kraftig på at UDI har planer om det han kaller gigantmottak for asylsøkere, blant annet i lokalene etter det psykiatriske sykehuset på Veum ved Fredrikstad.

Veum fasade

KAN BLI ASYLMOTTAK: Opp til 1200 beboere kan få plass på Veum, hvis UDI og byggets eiere blir enige.

Foto: Tomas Berger / NRK

Nå krever han at innvandrings- og integreringsminister og partifelle Sylvi Listhaug svarer på om departementet støtter UDIs planer.

– Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til innvandrings- og integreringsministeren, skriver Leirstein i et brev til Stortingets presidentskap.

– Er statsråden komfortabel med at UDI arbeider med opprettelsen av såkalte «kjempemottak», slik det nå planlegges på Veum, med de negative effekter dette kan ha på lokal- og bomiljøet?

Ulf Leirstein i studio

Ulf Leirstein (Frp) mener på så store mottak vil det knapt være mulig å håndtere akutte hendelser.

Foto: Pétur Nielsson / NRK

Byggene på Veum står tomme etter at psykiatri ble slått sammen med somatikk på det nye Østfoldsykehuset på Kalnes. UDI er nå i dialog med byggets eiere om oppretting av et mottak med opptil 1200 plasser.

Store sikkerhetsutfordringer

– På en del asylmottak rundt i landet så har det vært noen utfordringer med at folk barker sammen og så videre, sier Leirstein.

– Og hvis man har et slikt gigantmottak og noe skulle skje så kan ikke jeg skjønne at det fins politi eller andre som er i stand til å håndtere en slik situasjon.

Leirstein mener det nærmest blir det glade vanvidd å etablere mottak av en slik størrelse, siden standarden i Norge har gått på mottak med opptil 200 plasser.

– Det vil bli kjempeutfordringer knyttet til motsetninger mellom forskjellige grupper av mennesker som er på et så stort mottak. Jeg tror at dette blir kjempevanskelig rent sikkerhetsmessig, både for beboere på mottaket og for beboere i området rundt.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Finne klar for FFK

    Den finske midtstopperen Mikko Vitikko er klar for Fredrikstad fotballklubb. Det skriver Fredriksstad Blad. Finnen har prøvespilt for FFK, og overbeviste såpass at han ble tilbudt en toårskontrakt.