Hopp til innhold

Aksjonerte for å beholde banken sin

Drøyt 40 godt voksne demonstranter fulgte oppfordringen om å aksjonere ved Sparebank1's filial i Våler i dag.

Er det mulig å starte et opprør hvis man ikke er på internett? Protesteaksjoner i dag blir som oftest startet på sosiale medier, men ikke alle har mulighet til det. Bli med på et godt gammeldags analogt bygdeopprør.

– Det er kanskje litt fleipete det jeg sier, men er det fordi dere ikke føler dere kompetente nok til å føre driften videre?

John Nilsen, 83, la ikke fingrene mellom da han tok bankledelsen i skole da eldreopprørerne samlet seg inne i banklokalene tidligere i dag. Bankens ledelse ba om å få høre klagene 'ufiltrert' i dag, og det fikk de til gangs.

– Det er som å kaste vrak på oss! Jeg selv er 83 år og har aldri tilhørt noen annen bank. Jeg har vært fornøyd med det, helt inntil nå. Vi føler oss ikke trygge på nett, og vi kan ikke bruke det. Og nå skal vi kastes ut i dette, fortsatte Nilsen.

Arild Bjørn Hansen Sparebank1

Administrerende direktør Arild Bjørn Hansen ba om å få høre aksjonistene ufiltrert. Og fikk det som han ville.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Over 40 personer fulgte tirsdagens oppfordring om å aksjonere i dag, informert og rekruttert via sosiale medier av den gamlse skolen - telefonsamtaler og kaffeprat.

Vil være en god bank

Administrerende direktør Arild Bjørn Hansen i Sparebank1 Østfold og Akershus svarte at de skal gjøre det de kan for at aksjonistene fremdeles skal få dra nytte av det banktilbudet som har vært i Våler i 118 år.

John Nilsen

- Banken kaster nærmest vrak på oss, mener John Nilsen.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi vil virkelig være en god bank for dere. Vi har det som et grunnleggende prinsipp at vi skal være en god bank for våre kunder. Selvfølgelig. Og som det står på plakatene her: Det er deres bank. Vi vet det.

Men problemet ligger i de endringene de eldre kundene må avfinne seg med, hvis bankens representantskap i neste uke godkjenner forslaget om å legge ned i Våler og Råde.

– Det er vanskelig å forstå at banken ikke tar inn over seg at de fleste eldre ikke er på nett. Banken feier det bare av med at man kurses. Men hva med PC når du ikke har det?

Slik presenterte lederen i Våler pensjonistforening, Rolf Toresen, saken i det brevet han leverte bankens ledelse under markeringen.

- Vi blir fristet med minibank som erstatning for levende personale og riktig bank, og at vi får beholde vår egen rådgiver – som da blir sittende i Moss. Dette virker nesten som en hån mot oss eldre.