NRK Meny
Normal

- Det burde ha vært en bom her

Den avviklede toglinja mellom Sarpsborg og Rakkestad har blitt skolevei for barna på Hafslund barneskole. Men nå kommer togene igjen.

Barna på Hafslund barneskole er vant til at de trygt kan krysse togsporet. På 15 år har det knapt kommet et tog. Men nå advarer Jernbaneverket om at toget kan komme når som helst.

– Vi må se oss til venstre, høyre og venstre igjen, sier Melanie Vanessa Bareja. Hun går i 2. klasse ved Hafslund barneskole.

Barna på Hafslund er vant til at de trygt kan krysse togsporet. På 15 år har det knapt kommet et tog.

Men nå er det slutt på det.

Jernbaneverket skal i gang med testingen av et nytt elektronisk varslingsanlegg på strekningen Rakkestad – Sarpsborg. Og togene følger ikke en fast kjøreplan. De kan komme når som helst, og i ulik fart.

I et brev til skoler i nærheten av toglinja informerer Jernbaneverket om at tog nå skal kjøres på strekningen mellom Rakkestad og Sarpsborg og at folk må vise aktsomhet. NRK har tidligere meldt om at skolebarn bruker jernbaneskinnene som skolevei.

– På disse usikrede planovergangene er det ingen annen varsling enn at publikum selv må se seg for, sier kommunikasjonsrådgiver Britt-Johanne Wang i Jernbaneverket.

– Man kan aldri vite sikkert når det kommer et tog. Det er derfor det er så viktig at folk ikke oppholder seg på togskinnene, sier Wang.

Melanie og skolekameratene hennes har også fått med seg at toglinja etter 15 år uten aktivitet nå skal brukes igjen.

– Vi skal passe oss for tog som skal øvelseskjøre, sier andreklassingen Henrik Bredeg.

– Det burde ha vært en bom her

På Hafslund er administrasjonen klar over den endrede situasjonen. Det gir grunn til nervøsitet at de som krysser linja framover ikke har annen varsling om kommende tog enn noen gamle skilt, og det de selv kan se og høre.

– Det burde absolutt ha vært en bom her. Både med lys og lyd, så vi ser tidlig om det kommer et tog, sier assistent Joakim Delebekk Johansen ved Hafslund barneskole.

– Jeg føler at jeg har ansvar for mange barn, så vi må følge litt mer med. Det kan komme tog når som helst, fortsetter Johansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kvinne mistenkt for promillekjøring

    Politiet i Halden har anmeldt en kvinnelig sjåfør mistenkt for promillekjøring i sentrum lørdag formiddag. Førerkortet hennes ble beslaglagt, melder politiet på Twitter.

  • Fikk samfunnsstraff for vold

    Borgarting lagmannsrett har gjort om straffen for to sarpinger som er dømt for voldsbruk. De to er, sammen med tre andre, dømt for vold mot en mann i Sannesund i Sarpsborg i 2015. En 26 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i åtte måneder til 240 timer samfunnsstraff. En 24 år gammel mann har fått endret straffen fra fengsel i et halvt år til 180 timer samfunnsstraff.