NRK Meny
Normal

- Det blir travelt. Både i dag og utover.

I dag hadde Statens vegvesen første brikkekontroll på Svinesund. Godssjåfører risikerer gebyrer på 8.000 kroner, hvis de ikke har bombrikker i bilen i Norge, etter nye regler fra nyttår.

Vegvesenet frykter at mange vogntogsjåfører vil unndra seg bot for manglende bombrikke. Fra nyttår skal alle utenlandske vogntog ha gyldig bombrikke når de passerer Svinesund.

– Han har ... Han hadde ikke ...

- Vi skal gå ut og sjekke.

Dialogen inne i bua handler om hvem som har bombrikker som sørger for elektronisk betaling av norske bompenger. Det er på Vegvesenets kontrollstasjon på Svinesund det skjer.

Operatører følger med på den endeløse strømmen av vogntog som passerer, og sjekker registreringsnumre opp mot andre data. De som har en av de nye brikkene får kjøre videre. De andre risikerer å måtte betale et gebyr på 8.000 kroner.

Krav fra 1. januar

Regjeringen er lei av at få utenlandske tungtransportsjåfører betaler når de passerer norske bomstasjoner. To av tre betaler ikke avgiftene, skriver regjeringen i en pressemelding.

Skjønt betale – Statens vegvesen kunne gi tungtransportsjåførene gebyrer i dag, men de har ingen mulighet til å kontrollere at de faktisk betaler.

Ronny Lindesteg, Statens vegvesen

Fagsjef Ronny Lindesteg savner kontrollmuligheter til de gebyrene de utsteder for manglende bombrikker. Det er liten vits i å gi ut gebyrer hvis ikke pengene kan kreves inn, mener han.

Foto: Tomas Berger / NRK

Det rimer dårlig, sier fagleder Ronny Lindesteg i Statens vegvesen.

– Man får et gebyr, og så har vi ikke mer hjemmel til å holde dem igjen. Så får de kjøre videre. På alle gebyrer så bør vi sikre oss om at de blir betalt, i alle fall når det gjelder utenlandske førere.

– Det blir travelt, både i dag og videre utover.

Utenlandske sjåfører kan få brikkene ved å henvende seg på tollstasjoner eller enkelte ferger. Brikkene etterskuddsbetales via Statens Innkrevingssentral.

– Men det vi ser foreløpig er at det er mange som har gyldig brikke. Og det er en del som har brikker for lette kjøretøy. De er ikke gyldige.

– Vi får se videre utover året hvordan det går, sier Lindested.

Håper salget tar av

Salget av bombrikkene har vært lavt så langt, meldte NRK Østfold i går.

Men kundemottaker Trond Arnesen på Svinesund forteller at salget har tatt seg opp rundt nyttår.

– I dag har vi hatt stort sett polakker. vi har hatt folk fra Tyrkia innom, faktisk. Så jeg tror at beskjeden har nådd fram.

Hadde feil brikke

En av dem som slet i dag, var den svenske sjåføren Roy Ericsson. Han hadde en bombrikke, men ikke riktig type.

Roy Ericsson

– Dette får sjefen min ordne opp i, sier svenske Roy Ericsson. Han hadde en bombrikke, men den gjaldt bare for lette kjøretøy.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Jeg hadde ett av de gamle passene. Men de fant ikke den på datamaskinen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det. Jeg har kjørt her i halvannet år uten problemer med den gamle brikken, forteller den skånske sjåføren.

– Jeg har prøvd å få tak i sjefen min, men har ikke fått tak i ham enn så lenge.

– Da blir du stående her?

– Antageligvis. Jeg risikerer vel også at jeg får en bot på åtte tusen kroner.

– Det er jo egentlig ikke mitt problem. Jeg eier ikke bilen, og jeg har ikke kjøpt bombrikken. Det får sjefen min ordne opp i, jeg har jo ikke penger til å betale med, fortsetter Ericsson.

– Hva syns du om regelen?

– Den syns jeg er helt ok. Skal en betale, skal alle.

Roy fikk også kjøre videre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Slo kona – ble pågrepet

    En mann i 50-årene er pågrepet av politiet for å ha slått sin kone. Det skriver politiets operasjonssentral på Twitter. Mannen skal ha vært beruset da han ble pågrepet i Halden i går kveld. I tillegg beslagla politiet et gevær hos mannen, fordi det ikke var lagret på riktig måte.