NRK Meny
Normal

- Burde tømt Nordvard umiddelbart

Miljøvernforbundet mener Kystverket burde tømt krigsskipet Nordvard umiddelbart, istedet for å legge betonglokk over lekkasjen.

Nordvard
Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Si din mening om utslippene i Moss

Kystverket var selv med på å utvikle teknologi for å tømme vrak med eksplosiver ombord, uten å bruke dykkere.

Likevel velger de å vente med tømmingen av vraket for å legge oppdraget ut på ambud.

Sjelden teknologi

Oljesølet i kanalen i Moss

- At ikke Kystverket kan veie hensynet til miljøet og befolkningen i Moss foran ambudsregler har vi ingen forståelse for, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NRK.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

- Nå har det nesten gått fire uker siden krigsvraket begynte å lekke olje på bunnen av Mossesundet.

- Og man har enda ikke kommet lenger enn til å legge et betonglokk over lekkasjen, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NRK. 

Bergensfirmaet som var med på å utvikle denne teknologien sammen med SFTs beredskapsavdeling i Horten, nåværende Kystverket, bekrefter at de kunne tømt skipet i løpet av et par ukers tid.

Dette er et av to firma på verdensbasis med denne teknologien. Likevel må oppdraget legges ut på ambud forklarer prosjektleder Tore Halvorsen i Kystverket.

- Det vil bli laget en plan som blir sendt til fiskeri- og kystdepartementet i løpet av uka slik at oppdraget etterhvert kan legges ut på ambud, sier Halvorsen.

EU-regler

Det er EUregler som gjør at Kystverket legge oppdraget med å tømme det lekkende skipsvraket ut på ambud. Dette har Miljøvernforbundet liten forståelse for sier Holten.

- At ikke Kystverket kan veie hensynet til miljøet og befolkningen i Moss foran ambudsreglene har vi ingen forståelse for.

- Det vil også være mulig på samme måte som med tetningsarbeidet, å bruke såkalte unntaksregler for å få dette til, sier Holten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ruset mann tatt med narkotika

    Politiet har anholdt en ruset mann i 40-årene etter melding om innbrudd i en bolig i Fredrikstad. Mannen var i besittelse av flere narkotiske tabletter og er kjørt til arrest. Mannen skal ikke ha vært inne i boligen det ble meldt om innbrudd i, og det er ikke skader på bygningen.

  • Tatt i 178 km/t i 90-sone

    Politiet har anmeldt og beslaglagt førerkortet til en sjåfør i 40-årene ved Hærland i Eidsberg. Politiet gjennomførte en snittmåling på E18 og føreren ble målt til 178 km/t i en 90-sone.