Normal

- Burde tømt Nordvard umiddelbart

Miljøvernforbundet mener Kystverket burde tømt krigsskipet Nordvard umiddelbart, istedet for å legge betonglokk over lekkasjen.

Nordvard
Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Si din mening om utslippene i Moss

Kystverket var selv med på å utvikle teknologi for å tømme vrak med eksplosiver ombord, uten å bruke dykkere.

Likevel velger de å vente med tømmingen av vraket for å legge oppdraget ut på ambud.

Sjelden teknologi

Oljesølet i kanalen i Moss

- At ikke Kystverket kan veie hensynet til miljøet og befolkningen i Moss foran ambudsregler har vi ingen forståelse for, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NRK.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

- Nå har det nesten gått fire uker siden krigsvraket begynte å lekke olje på bunnen av Mossesundet.

- Og man har enda ikke kommet lenger enn til å legge et betonglokk over lekkasjen, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NRK. 

Bergensfirmaet som var med på å utvikle denne teknologien sammen med SFTs beredskapsavdeling i Horten, nåværende Kystverket, bekrefter at de kunne tømt skipet i løpet av et par ukers tid.

Dette er et av to firma på verdensbasis med denne teknologien. Likevel må oppdraget legges ut på ambud forklarer prosjektleder Tore Halvorsen i Kystverket.

- Det vil bli laget en plan som blir sendt til fiskeri- og kystdepartementet i løpet av uka slik at oppdraget etterhvert kan legges ut på ambud, sier Halvorsen.

EU-regler

Det er EUregler som gjør at Kystverket legge oppdraget med å tømme det lekkende skipsvraket ut på ambud. Dette har Miljøvernforbundet liten forståelse for sier Holten.

- At ikke Kystverket kan veie hensynet til miljøet og befolkningen i Moss foran ambudsreglene har vi ingen forståelse for.

- Det vil også være mulig på samme måte som med tetningsarbeidet, å bruke såkalte unntaksregler for å få dette til, sier Holten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Trekker seg fra Danske Bank

  Thomas Borgen, opprinnelig fra Fredrikstad, går av som konserndirektør for Den danske bank, skriver VG. Han trekker seg samme dag som banken legger fram resultatet fra en gransking av en mulig hvitvasking via bankens filial i Estland.
  I august startet Danske Økokrim etterforskning av mulig hvitvasking for flere milliarder kroner

  Thomas F. Borgen,
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Kitere bør ha nødpeilere

  Redningsskøytefører Halvor Roksvåg mener kitere bør utstyre seg med nødpeilesendere. I går kveld måtte Redningskøyta Elias ut for å berge to kitere som satt værfast på Sletter utenfor Larkollen. Roksvåg sier kitere må ta forholdsregler