NRK Meny
Normal

- Brannstifteren angrer

18-åringen som har innrømmet å ha tent på fire hus i Halden, angrer på det han har gjort.

Bygård i Halden
Foto: MMS-foto: Ole Martin Nilsson / NRK

- Han har forstått at dette er en stor belastning for de som bor i Halden, spesielt innvandrere, sier forsvarer Stein Viken.

18-åringen ble pågrepet fredag, og han valgte å legge kortene på bordet i løpet av helgen.

- Folk i Halden har vært redde for å gå og legge seg fordi de har fryktet at en pyroman går løs. Dette er et moment som har medvirket til at han har valgt å tilstå, sier forsvareren.

Viken forteller at gutten angrer på det han har gjort.

Bekrefter rasistisk motiv

- Har han fortalt noe om hvorfor han har gjort dette?

- Jeg kan bekrefte at handlingene er rasistisk motiverte. Noe mer om bakgrunnen vil jeg ikke si før neste avhør er overstått, sier Stein Viken.

Gutten har innrømmet å ha stått bak tre branner på Grimsrødhøgda i Halden. Et hus brant ned 15.juli i fjor, to andre ble påtent i juli i år.

Innrømmet nok en brann

I avhør mandag fortalte han om enda en brann.

- Han fortalte på eget initiativ at det var han som tømte en kanne med bensin i gangen på en bygård i Halden 2.august, og tente på, opplyser politiet.

 - I tillegg har han innrømmet å ha skåret opp bildekk og tagget nazisymboler på hus til innvandrere i byen, sier kriminalsjef i Halden, Ole Hermansen.

Hat mot innvandrere

Ifølge politiet er et sterkt hat mot alle innvandrergrupper motivet for handlingene.

- Han sier han har tent på husene fordi han ikke vil ha utlendinger i Halden, sier kriminalsjef i Halden, Ole Hermansen.

- Ting hjemme hos han viser at han er svært opptatt av 2.verdenskrig og nazismen, sier kriminalsjefen.

Satt i varetekt i helgen

Politiet er helt sikre på at 18-åringen ikke stod bak brannen i Dyrendalsveien i Halden natt til lørdag, men politiets mordbranngruppe etterforsker også denne brannen, hvor en 19-åring fortsatt er savnet.

- Vi har valgt å sette ned en gruppe for å se på alle brannene, men 18-åringen satt i vår varetekt da brannen i Dyredalsveien startet lørdag, sier Hermansen.

 

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ønsket å være synlige, ble svindlet

    Det var et ønske fra enkelte avdelinger i Teknisk etat i Halden kommune om å være synlige for befolkningen, som ledet kommunen inn i svindelen til Det Norske Kartselskapet. Det forteller lederen for Kommunikasjon og service, Martin Vik. Det Norske Kartselskapet skal ha svindlet 600 000 kroner fra kommunen mellom 2012 og 2013.

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.