NRK Meny
Normal

- Bragte fram mye gørr

Barnehageansatte i Halden kommune fikk en bedre hverdag på jobb etter kartlegging av og opprydding i eget arbeidsmiljø.

Barnehageansatte i Halden

Å få ut gørret og våge å snakke direkte med hverandre var viktig for de ansatte i de to barnehagene i Halden. Fra venstre medarbeider Rita Kristiansen i Karrestad, barne- og undomsarbeider Kristin Torp Sjøstrøm i Tistedal, pedagogisk leder Ragnfrid Gjevingaas i Karrestad, styrer Käthe Moe i Tistedal og styrer Hege Kjelvik i Karrestad.

Foto: Eli Kristine Korsmo

Nærværet har økt betydelig i Tistedal barnehage og Karrestad barnehage i Halden etter at de ansatte begynte å jobbe aktivt med eget arbeidsmiljø.

De to siste årene har arbeidsdagen endret seg mye for de ansatte i de to barnehagene, skriver Kommunal- og Regionaldepartementet på sine nettsider.

Barnehage

De ansatte ga under prosjektets start uttrykk for trivsel i samvær med barna, men at samspillet de ansatte imellom var vanskelig, ofte basert på småting.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

- For et par år siden spurte lederen min om jeg gledet meg til å gå på jobb og i så fall hva jeg gledet meg til. Jeg svarte at jeg gledet meg til å møte ungene hver dag, men utover det var det ikke så mye, sier barne- og ungdomsarbeider Kristin Torp Sjøstrøm i Tistedal barnehage.

Hun var lei "sladder" i korridorene og negativitet preget arbeidsmiljøet.

- Nå har jeg glade mennesker rundt meg hver dag. Det smitter over på oss alle sammen, på ungene og foreldrene, sier Torp Sjøstrøm.

Fravær redusert

Om det er en direkte sammenheng mellom høyere nærvær og bedre arbeidsmiljø, kan ikke styrer Käthe Moe i Tistedal barnehage bevise, men fra 2008 til 2009 ble nærværet økt fra i underkant av 86 prosent til nærmere 93 prosent.

- Fortsatt har vi svingninger, men de er ikke like store som før, sier Moe.

Barnehagene har forholdsvis få ansatte og en langtidssykemelding vil gjøre store utslag på statistikken. Myten om at kortidsfraværet i barnehagene generelt er høyt har Moe lyst til å være med på å avkrefte.

− Vi har så godt som null kortidsfravær. Jeg ser ingen grunn til at vi som jobber i barnehager skal være sykere enn andre, sier hun.

Barnehageansatte i Halden

-Slutt å snakke om sykefravær, snakk om nærvær i stedet!, er oppfordringen fra (f.v.) pedagogisk leder Ragnfrid Gjevingaas, styrer Hege Kjelvik, barne- og omsorgsarbeider Malene Myren Sæther og medarbeider Rita Kristiansen.

Foto: Eli Kristine Korsmo

Valgte prosjekt selv

De ansatte i fem kommunale barnehager i Halden fikk selv komme med forslag til hvilke prosjekt de ønsket å jobbe med i forbindelse med deltakelsen i Kvalitetskommuneprogrammet .

De ansatte i de to barnehagene Tistedal og Karrestad kom fram til at de ville jobbe med arbeidsmiljø og holdninger. En undersøkelse blant ansatte og foreldre viste at forbedringspotensialet var stort.

Innspill fra foreldrene til hvordan kvaliteten kunne heves i barnehagene ble innhentet, og målet med prosjektene var at foreldrene skulle oppleve trygghet og trivsel hos barna sine, gjennom fysisk og mentalt tilstedeværende ansatte.

Prosjektet ble en vekker for både ledere og ansatte.

- Selv om vi visste at vi hadde utfordringer hjalp det å få det svart på hvitt, sier Käthe Moe.

- Mye gørr

Mye stress og for få ansatte på jobb var en medvirkende årsak til dårlig arbeidsmiljø i begge barnehagene.

Men jobben var ikke gjort med mindre stress og press. De ansatte måtte også ta tak i forholdet til hverandre, skriver Kommunal- og Regionaldepartementet på sine nettsider.

I Tistedal barnehage skrev alle ned tre ting de mente fungerte godt og tre ting de mente ikke gjorde det.

Kristin Torp Sjøstrøm synes det var knalltøft å si fra. Hun måtte være ærlig overfor seg selv.

I likhet med de andre var hun med på det hun kaller ”plapringen”, som i bunn og grunn handlet det om enkle ting som å hilse på hverandre og ta opp problemer direkte med den det gjaldt til rett tid.

- Det var lurt å snakke om dette. Nå tar vi opp ting i møter i stedet for å gå i gangene og gneldre. Endelig skjedde det noe for oss som var der, og det var så deilig, sier Torp Sjøstrøm.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke kontroll på Rømskog-skogbrann

    Et område på 100X20 meter på Stangebrot i Rømskog brenner. Brannvesenet er på stedet, men har foreløpig ikke kontroll på brannen. Skogbrannhelikopteret er rekvirert.

  • Plen brant i Halden

    Det var en gressplen foran en bolig som brant i Halden. Omtrent 50 kvadratmeter skal ha brent. Brannvesenet holder nå på med etterslukking, og vil igjen påminne folk om at det er totalt brannforbud.