NRK Meny
Normal

- Bør ikke bygge skole ved løvskog

- En ny skole i Tistedal i Halden bør ikke bygges rett ved en løvskog, mener pollenekspert.

Ny skole ved Tistedalshallen

Her ved Tistedalshallen i Halden er den nye skolen planlagt .

Foto: Rainer Prang / NRK

Daglig leder for pollenvarslingen i Norge, seniorforsker Hallvard Ramfjord ved institutt for biologi på NTNU, mener det kan gi barn med allergi store problemer.

Føler seg ikke tatt på alvor

Det politiske flertallet i kommunen ønsker ny skole i Tistedal tett ved en stor løvskog. Leder Britt-Kari Bjørlo i foreldrenes arbeidsutvalg, FAU, mener allergikerne ikke blir tatt på alvor.

- Det er jo ganske arrogant. Det viser jo at vi ikke har særlig forsåelse for elever med slike type problemer.

- Vi tok opp pollenproblematikken allerede i fjor høst. Da ble vi nærmest ledd av. Det ble sett som et usaklig og desperat argument, sier Bjørlo til NRK.

Politikerne snudde

I sommer var det klart at Asak skole skulle bygges ut. Anbudsrunde tok til og i prinsippet var alt klart for bygging på samme sted som skolen ligger i dag.

Men politikerne snudde og bestemte seg for bygging av en helt ny skole ved Tistedalshallen i stedet. Denne tomten er mindre og ligger helt nær en stor løvskog.

Daglig leder ved pollenvarslingen Hallvard Ramfjord advarer i et brev.

- Den lokale vegetasjonen ved tomten vil avgi betydelige allergifremkallende pollenmengder til nærmiljøet i form av orepollen i februar-mars og bjørkepollen i april-mai (...).

- Med bakgrunn i at fjerning av skogen ikke er et alternativ, vil jeg ikke anbefale denne lokaliteten nybygget, skriver Ramfjord.

Tar problemet hvis det kommer

Ordfører Per Kristian Dahl mener kommunen har funnet den beste tomta.

- Vi har etter en helhetsvurdering funnet dette som det beste alternativet. Hvis pollen skulle bli et problem her, får vi ta det når eventuelt problemet oppstår, sier Dahl.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se fredagens Østfold-nyheter her

  • Lang ventetid på Bastø Fosen

    Vegtrafikksentralen Øst opplyser fredag ettermiddag at det er lange ventetider på fergestrekningen mellom Moss og Horten. På grunn av tekniske problemer på den ene ferga, må det påregnes en ventetid på rundt en time.