- Blir syke av støy fra Bastø-ferga

Støyen fra Bastø-fergene er helseskadelig, mener beboere ved havna i Moss.

Bastøfergen kan få fergeselskap om et par år.
Foto: Scanpix

Folk blir psykisk syke av støy fra Bastø-fergene, hevder Søndre Jeløy Vel.

 

Ulovlig høy?

I dag kjøres fergene fra klokken fem til over midnatt. Spørsmålet er om støyen er ulovlig høy eller ikke.

Støyen fra Bastø-fergene har blitt et helseproblem, ifølge Søndre Jeløy Vel.

Fergene går fra tidlig morgen til etter midnatt, med over 40 avganger daglig.

Mange beboere i Moss får ikke sove før fergene har sluttet å gå.

Velforeningen har nå ha skrevet to krasse brev til kommunen, melder Moss Avis. Foreningen krever - blant annet - at hovedmotorene stanses når fergene ligger til kai.

- Ubehag

- Når man føler et ubehag, kan de måle hva de vil. Det er et problem at ingen vil ta ansvar for det. Moss kommune skyver det over på Statens vegvesen, og vegvesenet finner ikke ut av om det er noe støyregler for ferger. Her legger man til midt i et boligstrøk, og da bør man ha spesielle støyregler, sier leder i velforeningen, Ralph Dyrnes.

Han reagerer på at motoren er på mens det lastes og losses.

- Det er generelle støyforskrifter for havna her, men de er dimensjonert for mye mindre trafikk enn det er her nå. Her snakker vi om avganger 40 avganger fra klokka 0500 om morgenen til klokka 0130 om natta, sier han  videre.

På helsa løs

- Når dette er så sjenerende at det tar på vår helse, så er det et spørsmål om det er vi som skal akseptere det, eller om det er rederiet som skal gjennomføre tiltak for å gjøre det bedre for oss.

- Tiltakene kan være at man saktner på farten når man går inn i havna, og at man fortøyer ferga i stedet for å la motoren går. Dette har rederiet råd til.

- Det kan ikke være sånn at de må gasse på for å spare fem minutter på overfarten.

- Det hjelper ikke å ha vinduene igjen.

 Flyttet for lengst

Daglig leder i Bastø Fosen, Olav Brein, sier at et levende samfunn produserer støy.

- Det må nødvendigvis bli støy av biler. Hadde det vært så ille at de ikke får sove, hadde de nok flyttet for lengst, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Enklere for dem med kapital

    Rygge-ordfører Inger-Lise Skartlien er positiv til å støtte selskapet Jotunfjell som forhandler om å starte sivil lufttrafikk fra Rygge. – Det er nok enklere for dem som har kapital på plass, sier Skartlien på spørsmål om hun har mer troa på dette intitiativet enn på selskapet som de siste månedene har jobbet for å starte opp, Rygge Airport.