Hopp til innhold

Mener kommunen holder tilbake opplysninger

Velforeningen i Svalerødkilen i Halden mener kommunen sender et sterkt signal om at regelbrudd kan godtas.

Svalerødkilen, Halden

VELFORENING KRITISK TIL HALDEN KOMMUNE. Svalerødkilen velforening mener Halden kommune kan ha tilbakeholdt vitale opplysninger overfor fylkesmannen i klagesaken vedrørende Svalerødkilen bad (t.h. i bildet).

Foto: Privat

Halden kommune fant i januar å kunne godta flere ulovlige byggeprosjekter på eiendommen Svalerødkilen bad.

Gjennom flere tiår har det vært bodd ulovlig på stedet, og en rekke byggetiltak er gjennomført uten at det er søkt om tillatelse.

- Kommunen sender et uheldig og sterkt signal til allmenheten og reduserer respekten for regelverket.

I fremtiden kan det medføre utfordringer som verken Halden kommune eller Svalerødkilen velforening bør ønske velkommen, skriver leder i foreningen Ingrid Sivesind Mehlum i et brev til Fylkesmannen i Østfold.

Les også:

Svalerødkilen, Halden

SOMMERPARADIS OG PROBLEMOMRÅDE. Halden kommune har godtatt at en del byggetiltak i strandsonen på Svalerødkilen kan bli stående, selv om de aldri har vært søkt om. Både velforeningen og naboer til tiltakene mener kommunen forskjellbehandler saker fra området.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Ingen spesiell sak

Det er bygget garasje, brygge, satt opp gjerde og bygget en glassveranda på gamle Svalerødkilen bad, som ligger helt ned i fjæra i sommerparadiset der hundrevis av hytteeiere ferdes årlig.

Kommunen har slått fast, at det beste man kan gjøre nå er i ettertid er å godkjenne både at det er bodd ulovlig i helårsbolig på stedet, og tillate flere av byggetiltakene.

Administrasjonen skriver i saksdokumentene:

" Søknader om ettergodkjenning av ulovlige tiltak skal normalt behandles som om tiltaket ikke er blitt gjennomført."

- Vi har fått forståelsen av at dette er vanlig, norsk rettspraksis. At Halden kommune likevel gir full dispensasjon og ettergodkjenner en rekke ulovlige byggetiltak, framstår derfor som i strid med dette prinsippet, heter det i brevet fra veldforeningen til fylkesmannen.

Kommunen har begrunnet behandlingen av saken med at den er spesiell. Det mener velforeningen tvert i mot at saken rundt Svalerødkilen bad ikke er.

- Det mest spesielle i denne saken er kommunens manglende håndheving av de regler som gjelder i strandsonen, og en forskjellsbehandling sammelignet med andre eiendommer i området, sier Sivesind Mehlum.

Les også:

Etterlyser manglende informasjon

Velforeningen har i sitt brev til Fylkesmannen i Østfold satt fokus på det de mener er manglende dokumentasjon sendt fra kommunen til fylkesmannen.

Det etterlyses blant annet opplysninger om hvor store arealer som er nedbygd på Svalerødkilen bad.

Foreningen mener det må være av interesse for fylkesmannen å bli kjent med hvor mye som er bygget på eindommen med eller uten tillatelse de siste par tiår.

Det pekes også på at velforeningen er bekymret over kommunal saksbehandling generelt knyttet til saken.

- I de saker der kommunen har gitt byggetillatelse har ikke vanlige saksprosedyrer vært fulgt. Med ett unntak har det ikke vært gitt nabovarsel til berørte naboer.

Vi vil derfor spørre om lovligheten av byggetiltak der det ikke har vært fulgt vanlige saksprosedyrer. Vi mener dette er forhold som fylkesmannen bør ta med i betraktningen, når disse klagesakene skal vurderes, heter det fra Ingrid Sivesind Mehlum.

Les også:

- Tilstrekkelig belyst

Saken om godkjenning av byggetiltakene på eiendommen Svalerødkilen bad er til klagebehandling hos Fylkesmannen i Østfold.

- Kommunen kan derfor ikke kommentere eller vurdere konkrete anførsler i saken slik den nå står. Vi gjør blant annet oppmerksomet på at saken har flere parter, sier Ulf Ellingsen - etatsjef i Teknikk og kultur i Halden kommune til NRK.

Han forteller at dokumentene, som er sendt fra Halden knyttet til Svalerødkilen-sakene, er på rundt 800 sider, og at dette er bekreftet at fylkesmannen.

Til kritikken fra velforeningen, om at de savner enkelte opplysninger og dokumenter i oversendelsen fra Halden kommune til fylkesmannen, svarer Ellingsen.

- Bygningsavdelingen mener sakene er tilstrekkelig opplyste i forhold til de spørsmål dispensasjonssaken gjelder, bruksendring, fradeling, bod, innbygging av areal under eksisterende bygg og diverse brygger.

Garasjesaken ble for øvrig trukket ut på grunn av uklarheter om nettopp arealene, sier han.

Les også:

- Ulovligheten må rettes

Ulf Ellingsen sier til NRK at det generelt sett er slik at et bygg og brygger, som ikke er oppført etter godkjent søknad, er i strid med loven.

- Det betyr at ulovligheten må rettes. Dette kan skje på to måter. Enten ved rivning og tilbakeføring eller ved «søknad i ettertid», sier han.

En søknad i ettertid skal behandles som om tiltaket ikke var gjennomført.

I følge Ellingsen har ikke bygningsmyndighetene lovhjemmel til å nekte behandling av slike saker.

- Tvert i mot. Forvaltningen har en plikt til å opplyse om at man har anledning til å søke i ettertid. Tiltaket må behandles etter de regler som gjelder på søknadstidspunktet.

I en dispensasjonssak kan det alltid være mange ulike nyanser og sakens historikk kan få betydning i den konkrete skjønnsmessige vurderingen av de enkelte momentene, sier han.

Opptatt av korrekt saksbehandling

Hva gjelder saksbehandlingen og vurderingene i denne saken avventer Halden kommune nå fylkesmannens klagebehandling.

Saken er varslet behandlet ferdig tidlig i høst.

- Halden kommune er svært opptatt av en korrekt saksbehandling og et korrekt resultat for å sikre likebehandling. Slike saker er svært kompliserte og tidkrevende, sier Ulf Ellingsen.

Han peker på at Svalerødkilen-sakene, som foruten Svalerødkilen bad også omfatter et bryggeanlegg på Holmen i bukta der kommunen mener eier har tatt seg til rette med å endre bryggearrangementet, har svært mange dokumenter og har vært behandlet grundig gjennom flere runder administrativt, politisk og med høring til fylkesmannens miljøvernavdeling.

- Det gjøres oppmerksom på at sakene har flere parter og at utfallet har stor betydning for de søkerne sakene gjelder, sier han.