Hopp til innhold

- Atomavfallet ikke dårlig sikret

Sikkerhetssjef Atle Valseth tilbakeviser påstandene om at atomavfallet ved Halden-reaktoren er for dårlig sikret.

9,5 tonn radioaktivt avfall ligger lagret ved Halden-reaktoren.

Ifølge tidligere rådgiver i atomsaker Erik Martiniussen er avfallet for dårlig sikret.

Men det er ikke sikkerhetssjef Atle Valseth ved Institutt for Energiteknikk i Halden enig i.

- Plassert bak metertykke betongvegger

- Det må jeg bare si er helt feil, fordi våre lagre er godkjent og drives i henhold til kravene fra Statens strålevern. I tillegg har det internasjonale atombyrået gått gjennom lagrene her, og de sier at lagrene oppfyller kravene som stilles internasjonalt, sier Valseth.

Han forteller at det radioaktive brenselet i lagrene som IFE har i Halden og på Kjeller er plassert bak metertykke betongvegger.

- I Halden er en del av lageret dessuten plassert hundre meter inn i fjellet her på reaktoranlegget, sier Valseth.

Han forsikrer at det ikke er lett for uvedkommende å bryte seg inn til atomavfallet i Halden.

- Ikke lett å bryte seg inn i Halden

- Det er ikke lett å bryte seg inn her. For det første må man bryte seg inn gjennom barrierene og deteksjons- og alarmsystemene våre. I tillegg er det radioaktive brenselet beskyttet bak metertykk betong. Dessuten er bestrålt brensel sterkt radioaktivt og derfor selvbeskyttende i seg selv, og å stjele dette er ikke lett. Det internasjonale atombyrået har gått gjennom beskyttelsen her og kommet med noen anbefalinger som vi har etterfulgt, forteller Valseth.

- Konsekvensen for omgivelsene blir minimale

Sikkerhetssjefen sier at beskyttelseskravene for atomavfall er svært strenge og at beskyttelsen i Halden og ved Kjeller er i tråd med kravene.

- Det som er særlig viktig er at avfallet blir beskyttet på en slik måte at det ikke kommer i hendene på uvedkommende, samt at lagrene er bygget slik at konsekvensene for omgivelsene blir minimale ved et eventuelt uhell. Dette er på plass her i Halden, sier Valseth.

Erik Martiniussen, som har fremsatt kritikken mot sikkerheten ved atomanleggene i Norge, satt i et ekspertutvalg i 2001 som ba regjeringen om å få på plass et felleslager for det farligste avfallet fra forskningsreaktorene i Halden og på Kjeller.

Utvalget mente den gang at lageret burde stå ferdig i år. Men ennå har ingenting skjedd, noe Martiniussen mener er beklagelig.

Enig i at det blir behov for et felleslager

Sikkerhetssjef Valseth sier at IFE støttet forslaget om et nytt mellomlager da det ble foreslått av Bergan-utvalget i 2001.

- Vi støttet forslaget, selv om vi syntes tidsplanen for byggingen av et slikt lager var for ambisiøs. Det som er viktig nå er at vi har kapasitet for den konsesjonsperioden vi har søkt for nå - i ti nye år. Men utover det må vi gjøre en ny vurdering, og hvis vi da fortsatt søker konsesjon, vil det helt sikkert være behov for et nytt mellomlager, sier Valseth.

Han understreker at atomavfallet i Halden blir oppbevart på tryggeste vis.

- Jeg kan forsikre om at lageret i Halden følger de krav og retningslinjer som Statens strålevern setter og at vi følger de anbefalingene som ekspertene i det internasjonale atombyrået setter til dette lageret. Det er de som kan mest om dette, sier Valseth.