NRK Meny
Normal

- Allsang skal sikres

Posisjonspartiene i Halden kjemper for at Allsang på grensen skal leve videre også etter 2013.

Allsang på grensen, Halden

BRED POLITISK ENIGHET. Allsangen i Halden skal sikres, sier posisjonspartiene i Halden kommunestyre.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Rådmannen i Halden kommune vil ha slutt på pengebruk til Allsang på grensen etter 2014.

Halden kommune har en svært anstrengt økonomi, og er den kommunen i Norge som for tiden har størst akkumulert underskudd.

Rådmannen foreslår at kommunen bevilger 1,6 millioner kroner neste år.

- Rådmannens forslag sier vi ja til, men vurderer ytterligere økning fra politisk side, sier Jan-Erik Erichsen (H) til NRK.

Les også:

Jan-Erik Erichsen

TAR KONTAKT MED TV 2: Jan-Erik Erichsen sier han vil underrette TV2 om at det jobbes intenst med å finne en løsning for 2014.

Foto: Privat

- Rådmannen må ta kontakt

I går hadde Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet møte om Allsang på grensen, som i den senere tid har kommet kraftig i fokus.

I tilknytning til at kommunen ikke lenger ser seg i stand til å gjennomføre arrangementet på egen regning, har det dukket opp private aktører, som ønsker å overta.

GrenseArena as ønsker to millioner kroner i tilskudd og en underskuddsgaranti fra kommunen. Selskapet ønsker også at Halden kommune kjøper seg inn med en tredjedel i selskapet tilsvarende 500.000 kroner.

Mandag denne uka ble det kjent at også nyetablerte Fredriksten Arena kaster seg inn i kampen omå få arrangere Allsang på grensen.

- Vi ber rådmannen ta kontakt med de to, og eventuelt andre som er interesserte i å ta på seg Allsang på grensen, sier Erichsen.

Foruten å være leder av Hovedutvalget for næring og eiendom er han også kommunestyrerepresentant for Høyre og styringsgruppeleder for Allsang.

Les også:

Har kontakt med Ap

Hovedutvalg for Næring og eiendom behandler Allsang-saken i kveld.

I morgen skal formannskapet få saken på bordet, og i oktober skal saken opp i kommunestyret.

- Vårt vedtak i kveld kan bli justert i formannskapet, og senere i kommunestyret, sier Erichsen.

Han sier han har vært i kontakt med Halden Arbeiderparti, som er det største opposisjonspartiet, og fått en forståelse av at Ap vil støtte det posisjonspartiene nå går inn for.

- Vi må sikre at Allsang blir arrangert også etter 2013. Det er alle jeg snakker med enige om, sier Jan-Erik Erichsen.

Gruppeleder i Halden Arbeiderparti, Per-Kristian Dahl, sier onsdag til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

- Vi vil komme med vårt syn under behandlingen av denne saken i Hovedutvalget og i Formannskapet. sier Dahl.

gruppeleder i Fremskrittspartiet, Per Egil Evensen, sier til NRK at Fremskrittspartiet ønsker å komme med et eget forslag.

- Vil ha byutviklingsselskapet med i bildet

Venstres gruppeleder Geir Helge Sandsmark sier til NRK at det var møte i Venstres gruppe i går, og at han også deltok i posisjonspartienes felelsmøte.

- Vi deler langt på vei rådmannens syn, sier Sandsmark.

Både Venstre og opposisjonspartiet Frp har tidlligere gitt uttrykk for at de ønsker å kutte i det kommunale tilskuddet til Allsang på grensen, men at det må skje en nedtrapping, slik at Halden ikke mister arrangementet.

- Frp vil fremme forslag i Hovedutvalget for næring og eiendom i dag og formannskapet om at Halden byutvikling går sterkt inn og koordinerer alle aktuelle aktører, sier Frps gruppeleder Per Egil Evensen til NRK.

Halden byutvikling er et heleid kommunalt aksjeselskap.

Frp ønsker å kutte kommunale tilskudd både til allsang og opera på Fredriksten festning.

Les også:

Allsang på grensen, Halden

VIL HA FLERE MED PÅ Å DELE REGNINGEN. Politikerne etterlyser et større bidrag fra Haldensamfunnet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

- Vil ha bredere engasjement

I 2012 laget PwC en rapport som viste at 42.000 besøkende stod for en verdiskapning lokalt på 15,2 millioner kroner.

Mediebyrået Retriever har beregnet verdien per spaltemillimeter presseoppslag knyttet til Allsang og Halden til 10 millioner.

Verdien på selve TV- sendingen, hvis det hadde vært betalt tid, er beregnet til rundt 90 millioner kroner.

Politikerne i Halden ønsker derfor å verne om arrangementet, slik at TV2 fortsetter i Halden.

- Jeg vil underrette prosjektleder i TV2, Bård Eriksen, om at det jobbes intenst med å sikre Allsang på grensen i Halden, sier Jan-Erik Erichsen til NRK.

Det er kommunen som har sittet med regningen, når fasit foreligger. Det blir trolig et minus på 3,7 millioner i år, som det var i fjor. I 2011 var minusbeløpet på 2,6 millioner.

Jan-Erik Erichsen sier støttebeløpet fra kommunen må gis, for at prosjektet skal bli realisert - men han vil ikke si hvor stort beløp samarbeidspartiene ser for seg neste år.

Han etterlyser også flere aktører, som kan bli med på et spleiselag, som sikrer at allsang-arrange,entene blir værende i Halden.

- Jeg ønsker meg et bredere engasjement, og at Halden-samfunnet bidrar mer, sier han til NRK.

Les også:

- Trenger en rask avklaring

Det er tidligere hevdet at det er en kø av kommuner, som ønsker å overta allsangarrangementene fra Halden.

Men verken TV2 eller andre har kunnet fortelle hvor lang køen er, og hvem som står i køen. I Østfold er det kun Fredrikstad som har meldt interese, etter det NRK kjenner til.

Det er påstått at det haster med en avklaring, men verken TV2 eller Halden kommune har villet gi konkrete kommentarer på når man tidlligere år har blitt enige om å videreføre arrangementet etter at det startet opp i 2007.

- Vi ønsker en rask avklaring både av hensyn til TV2 og i forhold til de som eventuelt kan tenke seg å ville sponse eller reklamere i et slikt program, sier Jan-Erik Erichsen.

han sier at allsangarrangementene er viktige for Halden og haldenserne av mange årsaker.

- Her stiller det opp mennesker og gjør en jobb år ut og år inn. Det er veldig positivt.

Arrangementene gir god markedsføring av byen, og at flere nå vil bidra er veldig bra, sier Erichsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for kjøring i rus

    En bil stanset ikke for kontroll på fylkesvei 115 i Svinndal i dag. Politiet melder at bilen etter hvert stanset ved Svinndal kirke. Føreren av bilen mistenkes for å ha kjørt i påvirket tilstand. Sjåføren fremstilles for blodprøver og blir anmeldt av politiet.

  • Innbrudd i bil i Moss

    Politiet melder at det har vært innbrudd i en bil i Slalombakken i Moss. Innbruddet har skjedd mellom klokka 21.00 i går og klokka 15.00 i dag. Politiet har vært på stedet og foretatt åstedsundersøkelse.