NRK Meny
Normal

- Alle burde tatt båtførerprøven

Redningsselskapet mener det burde vært påbudt med båtførerbevis for alle som er født etter 1950.

Redningsskøyte: Illustrasjonsfoto
Foto: Christian Nygård-Monsen / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Fra 1. mai må alle båtførere som er født etter 1980 ha tatt båtførerprøven.

Hadde Redningsselskapet fått viljen sin, skulle enda flere måttet ta prøven.

– Vi hadde håpet alle som er født etter 1950 skulle vært pålagt å ha båtførerbevis. Vi mener at flere av de som ferdes på sjøen burde hatt høyere kompetanse, sier Torger Willadsen i Redningsselskapet i Østfold.

De unge er ikke verst

Redningsselskapet kan støtte seg på statistikk fra Sjøfartsdirektoratet. Det er ingen tvil om at det er godt voksne mennesker som innblandet i flest ulykker til sjøs.

Willadsen i Redningsselskapet håper at også de eldre båtførerne skjønner at de må ta båtførerprøven.

– Dessverre er det sånn at man lærer best når noen man kjenner blir rammet av en ulykke. Men nå håper vi at folk kan være litt i forkant og hjelpe til med på å redusere antallet ulykker til sjøs.

– Ingen kan føle seg trygge

Manglende båtførerbevis gir en bot på 5000 kroner og ett års utsettelse av retten til å føre båt. Glemmer du båtførerebeviset hjemme, vanker det et gebyr, men dette er ennå ikke fastsatt.

Snart vil politiet starte sin patruljering av sjøen i Hvalerskjærgården utenfor Fredrikstad.

– Ingen kan føle seg trygge. Vi kommer forhåpentligvis til å patruljere på sjøen i hele sommerferien, forsikrer politiførstebetjent ved Hvaler lensmannskontor, Thor-Arild Hansen.

Østfold er det fylket der lavest andel av personer under tretti år har tatt båtførerprøven før påbudet innføres neste helg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: