- Aksepterer ikke utnytting av arbeidsfolk

SVs stortingsrepresentant, Karin Andersen, er opprørt over Østfold Arbeiderpartis fylkesordfører i saken om Ryanair og Rygge flyplass.

Stortingsrepresentant Karin Andersen, ( Sv ), Hedmark.

OPPRØRT OVER ØSTFOLDS FYLKESORDFØRER. - Forstemmende å se uttalelsene fra Aps fylkesordfører i saken om Ryan Air og Rygge, sier SVs Karin Andersen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Lavprisselskapet Ryanair får massiv kritikk fra fagbevegelsen, for å utnytte sine ansatte, men Arbeiderpartiets fylkesordfører i Østfold mener vi ikke skal ha dårlig samvittighet for å reise med Ryanair fra Rygge.

- En boikott av Ryanair vil ramme Moss Lufthavn Rygge, en flyplass som østfoldingene har brukt store ressurser på å etablere, sier fylkesordføreren til Moss Avis.

Heller ikke distriktssekretær i LO i Østfold, ønsker å boikotte Ryanair nå.

- LO i Østfold reiser til Gardemoen, for å gjøre våre flyturer og bruker selv ikke Ryanair. Men jeg synes ikke tiden er moden for å snakke om boikott av selskapet, sier Lervik til NRK.no.

Haabets uttalelse får SVs stortingsrepresentant Karin Andersen, som er nestleder i stortingets arbeids- og sosialkomite, til å reagere kraftig.

- Vi kan ikke bygge landet med å akseptere utnytting av arbeidsfolk, sier Andersen til NRK.no.

Les også:

Ryanair

DET OFFENTLIGE MÅ GÅ FORAN. SVs stortingsrepresentant Karin Andersen mener det offentlige må gå i bresjen i kamen for like lønns- og arbeidsvilkår.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Forstemmende av Haabeth

- Skal sosial dumping stoppes, må alle vi som er mot det være villige til å la være å benytte aktører som presser lønns og arbeidsforhold, sier Andersen.

Hun mener det offentlige må gå foran og velge de som er seriøse.

- Derfor er det forstemmende å se at Aps fylkesordfører i saken om Ryanair og Rygge, ikke klarer testen på å være solidarisk og stå prinsippfast på at vi skal ha norske lønns og arbeidsforhold i Norge , sier Karin Andersen.

Moss lufthavn Rygge

KAN IKKE TA LOKALE HENSYN. Ryanair er den største aktøren på Moss Lufthavn Rygge. Fylkesordfører Ole Haabeth oppfordrer folk til å bruke Ryanair og Østfolds flyplass.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

- Kan ikke vike for lokale forhold

SVs stortingsrepresentant mener at SV og AP må stå last og brast med arbeidstakerne i kampen mot sosial dumping.

Hun mener det ikke nytter å ta ” lokale ” hensyn, slik som for Rygges del - der Ryanair er den største aktøren på Moss Lufthavn Rygge.

- Brytes solidariteten svekkes alle lønns- og arbeidsvilkår på sikt, og da taper vi det viktigste virkemidlet for fordeling av penger og makt i Norge, nemlig sikkelige lønns- og arbeidsvilkår for alle, sier hun.

Som ventet fra Høyre

Ole Haabeth har fått støtte fra Høyre kandidat til fylkesordførervervet, Eirik Milde, i sine uttalelser om at boikott av Ryanair vil ramme Moss Lufthavn Rygge.

- Jeg støtter Haabeth, og vil oppfordre folk til å bruke flyplassen, og regner med at det jobbes for å få inn enda flere selskaper, som vil fly via Moss Lufthavn Rygge, sier Milde.

Mildes uttalelse mener Andersen er som forventet.

- Jeg ser at Haabeth får støtte fra Høyre. OG som vi vet er Høyre, Frp og Venstre mot de viktigste tiltakene mot sosial dumping - at de som jobber i Norge skal ha norske lønns og arbeidsforhold, nettopp fordi som de sier i stortingsdokumentene: ” hindrer konkurranse på lønn”, sier Karin Andersen til NRK.no.

I følge henne betyr dette å være villig til å gå ned i lønn for å beholde jobben.

- Slik skal en presse ned lønninger i Norge ved hjelp av utenlandsk arbeidskraft. Dette vet jeg Haabeth og AP ikke ønsker.

Men da må de også makte å stå på prinsippene og slåss for at også i flytrafikken skal det være ryddige og gode arbeidsforhold, sier Karin Andersen - stortingsrepresentant for SV.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.