Hopp til innhold

Zwart vil ta Hollywood til Norge

Fredrikstad-regissøren planlegger en amerikansk nyinnspilling av Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under krigen.

Harald Zwart

Etter kampsport i Kina og engler og demoner i New York, blir det kanskje norsk krigshistorie på Harald Zwart.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Det er avisa Nordlys som melder at Zwart vil filme Baalsruds historie . De har snakket med manusforfatter Petter Skavlan, som bekrefter Zwart's planer.

Han presiserer at dette ikke blir en nyversjon av "Ni Liv", den Oscarnominerte norske filmen fra 1957. Den amerikanske versjonen skal hete "The 12th Man", noe som spiller på at Baalsrud var den eneste av 12 norske kommandosoldater som overlevde, etter at de ble angitt til tyskerne da de gikk i land i Toftefjord i Troms i 1943.

Baalsrud gjennomgikk nesten uforståelige prøvelser, og mange norske patrioter risikerte sine egne liv for å få Baalsrud i sikkerhet i Sverige.

Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, "Ni liv" . Foto: Aage Storløkken

Jack Fjeldstad spilte Jan Baalsrud i Arne Skouens 'Ni Liv' fra 1957.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

En lysende arv

Zwart går altså til en jobb der lista allerede er lagt ganske høyt. Før "Veiviseren" og de to "Kon-Tiki"-filmene var "Ni Liv" den eneste Oscar-nominerte norske film, da den kom ut i 1957.

I 1991 ble den også valgt til tidenes beste norske film, etter en avstemming blant norske TV-seere. I 2005 ble den av en fagjury utpekt tildet samme, under Bergen Internasjonale Filmfestival.

Troms er et naturlig sted å filme, sier manusforfatter Petter Skavlan til avisa.

- Vi har selvsagt veldig lyst å spille inn filmen der hendelsene faktisk tok sted. Lyngsalpene har kanskje verdens mest dramatiske natur, og det vil jo gi filmen en ekstra dimensjon.

Men først må produsentene se hva de kan få til av fordelaktige betingelser. Krigstidens Norge kan fort bli gjenskapt andre steder.

Vil ha gunstige vilkår

- Problemet er at det ikke finnes noen form for insentivordninger i Norge, slik det gjør i svært mange andre land. Norge prises fort ut av det internasjonale filmmarkedet og land som bevist gjør det attraktivt å spille inn internasjonale produksjoner, sier Skavlan.

Skulle det ikke bli noe av planene med "The 12th Man", blir neppe Fredrikstad-regissøren arbeidsledig. Han er allerede nevnt som den som skal ha regien på oppfølgeren til hans kommende Hollywood-film "The Mortal Instruments: City of Bones", som har premiere i august.

Les også: Klar for ny Mortal Instruments-film