Karrieren over for Norges beste travhest

Tirsdag ble klart at travstjernen Yarrah Boko må pensjoneres. En skade gjør at karrieren er over.

Yarrah

Yarrah Boko er en stor hingst, men en mankehøyde på 170 centimeter og en vekt på nesten 600 kilo.

Foto: Eirik Stenhaug / NTB scanpix

– Det er en gammel skade han har slått opp igjen, men den ligger litt høyere opp på gaffelbåndet denne gangen.

Det forteller Yarrah Bokos mangeårige trener Trond Anderssen. Forrige torsdag ble hesten halt og Trond har siden det vært forberedt på at dette kunne være en skade som ble slått opp igjen.

Tirsdag kom beskjeden under en undersøkelse hos veterinæren.

– Det er veldig kjedelig, men sånn er det. Det er alltid litt tungt når man får greie på det, men vi hadde det litt i bakhodet fordi han har slitt med det beinet tidligere, sier Trond.

– En enestående hest

Yarrah Boko kom til Vestre Bergsund gård rett ved Ådalselva som ettåring. Trond har trent han i åtte av hestens ni leveår, og kan fortelle om en fantastisk hest med en fantastisk karriere.

– Han er en utrolig snill hingst som er veldig glad i å trene. Han er flink til å hvile når han bør hvile. Han er alltid sulten og han er bare snill. Han har alt du kan drømme om når du skal ha en ordentlig fin hest.

– Han også har vært helt enestående i sporten. På banen har han vist at han er enormt sterk, og etter hvert som han har blitt eldre så har han blitt veldig rask. Han er den hesten som har startet raskest på alle de fem store banene i Frankrike. Han åpnet på tiden 1.03.9 på de første 600 meterne, og det er det ingen hester som har gjort tidligere, forteller Trond.

Internasjonal karriere

Yarrah Boko, som er eid av Jan-Erik Andresen, har ikke bare gjort en stor karriere i Norge. Han er også anerkjent internasjonalt.

– Han har vært i verdenseliten siden han var 5 år, og endte blant annet på en 3. plass i det som er regnet som verdens hardeste løp, Prix d'Amerique i Frankrike i vinter. Han er en av bare to hester som har vunnet løpet Prix de Belgique to ganger på rad.

Les:

Trond forteller at det er langt mellom hver Yarrah Boko man møter.

– Det er ikke ofte man kommer borti sånne hester, det er mye som skal stemme for å komme borti de rette individene. Uansett hvor fine stamtavler de har, så må individet være helt riktig for å få en hest som Yarrah.

– En annen fabrikk

Det å kjøre og trene med Yarrah Boko har vært noe helt eget, sier Trond.

– Jeg har vært heldig å trene mange fine hester, men når man sitter bak Yarrah Boko så er det som om han er laget på en annen fabrikk enn de andre hestene. Det er et enormt skyv i steget hans, og når andre tar to steg, så tar han ett. Han har en enorm styrke og har vært helt enestående på alle mulige vis.

For Anderssen er det ikke bare som travstjerne han vil savne hesten, men også som en følgesvenn.

– Det blir som et familiemedlem, og man blir ekstra glad i de hestene som er så snille og trivelige som Yarrah Boko. Vi reist veldig mye sammen, så det er klart at man setter veldig stor pris på dem.

– Det er alltid trist når det tar slutt, og alle drømmer om å ha en hest som Yarrah Boko i stallen. Men vi får heller glede oss over den fine tida vi har hatt sammen.

Travhesten Yarrah Boko er Norges beste

Travtrener Trond Anderssen har trent Yarrah Boko i over åtte år, og har utviklet et spesielt forhold til hingsten.

Foto: Anette Skafjell

Blir avlshest i Sverige

Som pensjonist skal Yarrah Boko bruke tiden på å lage nye travstjerne. Men først venter et friår på gården sammen med Trond.

– Nå skal Yarrah bli frisk igjen. Han skal trene seg sakte opp igjen på gården i Ådal. Vi skal ri noen lange turer med han i skogen og la han slappe av i luftegården sin. Til neste år vil han flytte til en gård i Sverige der han skal nyte late dager som avlshingst, sier Trond.

Han forteller at helt sikkert kommer til å besøke vennen i Sverige, og har også håp om nye Yarrah Bokoer.

– Jeg har fire avlshopper på gården, så jeg har planer om å bruke Yarrah Boko på de. Jeg har veldig lyst til å ha noe avkom etter han som ligner litt på han. Det hadde vært morsomt.