Bålbilder 1
Foto: Thomas Svardal

Slik lager du det perfekte bålet

Mennesker har tent bål i 500.000 år. Thomas Svardal tenner bål så ofte som mulig og fyrer i peisen hver dag. Han mener folk bør samles rundt bålet oftere for å oppleve roen det gir i dagens travle samfunn. Her får du flere gode tips til bålbrenningen.

For friluftsentusiast Thomas Svardal er et bål mye mer enn bare ild og ved. For han er det et sosialt samlingspunkt som gir trygghet og ro. Det er villmarkens TV.

I repertoaret har han 23 ulike båltyper og seks forskjellige måter å fyre opp på. Han brenner for bålet og har gjort det i lang tid. Det er lite som gir han mer ro enn en kaffekopp foran flammene.

– Når man stirrer inn i et bål er det akkurat som bålet tvinner tankene ut av hjernen din. Man blir betatt og dras med inn i bålet. Så sitter man der og reflekterer og lar tankene flyte, sier han.

Bilde av Thomas Svardal

Thomas Svardal er friluftsentusiast og brenner bål så ofte han kan. Peisen i stua fyrer han opp i hver dag.

Foto: Anett Roselin Svardal

Nettopp dette mener han vi gjør altfor lite av.

Jeg tror alle hadde hatt godt av å tenne bål litt oftere og ta seg tid til refleksjon og ettertanke.

Thomas Svardal

– Vi har ikke lengre tid til refleksjon eller bearbeidelser av dagens hendelser. Når man kommer hjem fra jobb er det stadig nye aktiviteter før man slår på TV-en og setter seg i sofaen. Da får man jo egentlig bare nye inntrykk, sier Svardal.

Han mener hjernen egentlig ikke slapper av selv om man tror det.

– Den blir bombardert med nye inntrykk som skal bearbeides. Jeg tror alle hadde hatt godt av å tenne bål litt oftere og ta seg tid til refleksjon og ettertanke, sier han.

Har skrevet bok om bål

Svardal er aktuell med boka Bål for all slags vær og terreng og har i lang tid vært fascinert av friluftsliv og bål.

– Jeg tenner ikke bål hver dag, men jeg fyrer i peisen hver dag. Det er en mulighet som gir mye av den samme roen som det å tenne bål. Jeg har ordnet meg en bålplass i hagen, og det er veldig hyggelig. Jentene mine på 9 og 12 år synes også det er koselig.

Av de 23 ulike båltypene har han én klar favoritt.

Tømmenmanns kaffebål, Thomas Svardal

Tømmerhuggerens kaffebål er tilpasset kaffekjelen på toppen og fungerer godt til å koke kaffe. Det varer ikke i all verdens tid, men lenge nok til å kunne koke seg en kopp kaffe.

Foto: Per Christian Berntsen

– Jeg synes tømmerhuggerens kaffebål er det kuleste. I gamle dager kappet tømmerhuggerne en tørrfuru som stod på rot og lagde et kryss i den. Deretter helte de litt bensin fra motorsagen oppi og tente på. Da brenner det inni kubben og man kan sette kaffekanna på toppen og vips er kaffen klar, sier han.

– Det er et bål jeg bruker veldig mye fordi alle synes det er så moro. Veldig få har sett det, og det er veldig praktisk med kaffekanna på toppen med en gang man har tent opp. Man trenger heller ikke så mye ved, bare fire kubber. Det varer ikke så lenge, men nok til en kaffepause, sier Svardal.

Bål
Foto: Thomas Svardal

Populært og praktisk bål

Et av bålene som ser bra ut og i tillegg er praktisk, er pagodebålet.

– Det er et bål som er estetisk fint å se på. Det blir seende ut som en firkant og alt brenner samtidig, sier han.

Pagodebål er et stabilt stablebål som det er lett å lage mat på. Bålet brenner godt fordi det er luftig, og det blir mer stabilt jo tettere man stabler kubbene.

La barna slippe til

Bålet blir best hvis man tilpasser det etter terrenget man befinner seg i. Svardal forteller at man bør tenke på vindforhold, myggforhold, hvor vått eller tørt området er og hva som er formålet med bålet. I tillegg er det lurt å la bara få prøve seg som bålmestre.

– Dattera mi på 9 år tente på et pagodebål med batteri og stålull på skoletur her om dagen, da tror jeg lærerne ble imponert, sier Svardal og ler.

Han understreker at det er viktig å lære barna hovedprinsippene for båltenning før de selv kan få prøve og feile.

Tømmermanns kaffebål
Foto: Thomas Svardal

Avanserte opptenningsmetoder

– For å få fyr på et bål må man passe på å ha jevn overgang fra tynt materiale til de tjukkeste kubbene. Det er viktig å ha tynn kvist før man går til de større kubbene, sier han.

Svardal tenner bål rett som det er, og velger ofte å gjøre det på gamlemåten.

– Det er mange måter å tenne bål på uten fyrstikk. I gamle dager brukte man flint og stål, noe som heter ildstempel, friksjon og forstørrelsesglass med solskinn og magnesiumstav, sier han.

Her kan du se hvordan Thomas Svardal får fyr uten fyrstikker:

Thomas Svardal viser hvordan man kan tenne bål uten fyrstikk

For dem som ønsker å ta opptenningen til et nytt nivå, har Svardal følgende tips.

– Man kan bruke lommelyktbatterier og sørge for at stålullen går fra den ene polen til toppen av den andre polen, da blir det glør, og man kan blåse glørne på det du vil antenne.

Når du er ferdig med bålet slukkes det enklest ved bruk av vann.

– Man kan slukke det på flere måter, ved å bruke sand eller jord, men vann fungerer best. Jeg pleier også å ha med spade for å grave vekk bålet til slutt og fylle på med litt kvist og jord, sier han.