Gult kort
Foto: Roger Lien / NRK

Sjefen på banen

«Ut med dommeren, inn med kua,» ropte vi på 80-tallet. Nå er det langt sterkere kraftuttrykk som brukes, men det skremmer ikke dommerdebutant Rohit Saggi som både er ung og har minoritetsbakgrunn.

– Her har jeg tatt kortet opp av lomma, så hele omverdenen vet at her kommer det et kort.

Rohit Saggi sitter ved datamaskinen og studerer kampen mellom Fredrikstad og Strømmen som han dømte i september. Han spoler fram og tilbake. Stopper. Noterer. Det var en førstedivisjonskamp med mange situasjoner og må betegnes som snadder for en fotballdommer.

Videoen viser en bestemt Saggi som står i en klynge av opprørte spillere. Flere spillere vil mene noe om taklingen som akkurat har skjedd og som førte til at en spiller ble liggende på gresset.

– Jeg må ha fokus på å rydde unna situasjonen så alle vet hvem som får kortet, sier han og peker på skjermen der han venter med å heve det gule kortet i været til spillerne har roet seg.

Forberedelse til kamp

Rohit Saggi forbereder seg til den aller første kampen som hoveddommer i eliteserien.

Foto: Roger Lien / NRK

Blir dommer i eliteserien

Gjennom åtte år har han bygget opp en solid erfaring som fotballdommer. Først på de lavere nivåene før han steg i gradene. Nå står det større utfordringer for tur. Søndag dømmer Rohit sin aller første eliteseriekamp som hoveddommer. Ikke rart han bruker tiden godt til å forberede seg.

– Det er dette jeg har jobbet for, så jeg gleder meg. Nå har jeg dømt i 1. divisjon i to år, men i eliteserien er man litt tøffere, litt bedre og litt raskere, sier han.

Det var et viktig skritt for Rohit Saggi da dommersjefen i Norges Fotballforbund sa at han var klar til å dømme på øverste nivå. Dermed blir han en av de yngste dommerne på eliteserienivå gjennom tidene takket være målrettet arbeid. For Rohit har lagt ned mye jobb utenom kamper for å bli en bedre dommer.

– Det går mest på å se på mine egne prestasjoner og hva jeg kan forbedre. Og så ser jeg på lagene – hvilke spillere som har startet de siste kampene og hvordan spillmønsteret er. Jeg gjør meg kjent med hva jeg kan møte på banen.

Det målrettede arbeidet har blitt lagt merke til. Dommersjef, Terje Hauge, har mye godt å si om debutanten i øverste divisjon.

– Rohit har en flott personlighet, gode lederegenskaper, fotballforståelse og en god fysisk form. Han har dømt en meget god sesong i OBOS-ligaen og er klar til nye utfordringer, sier Terje Hauge.

Terje Hauge

Dommersjef Terje Hauge har tatt Saggi inn i øverste divisjon.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Rohit Saggi blir en del av denne staben som er NFFs hoveddommere for sesongen 2016:

  • Dag Vidar Hafsås–Trøndelag Fotballkrets
  • Espen Eskås–Oslo Fotballkrets
  • Kai Erik Steen–Hordaland Fotballkrets
  • Ken Henry Johnsen–Vestfold Fotballkrets
  • Martin Lundby–Oslo Fotballkrets
  • Ola Hobber Nilsen–Oslo Fotballkrets
  • Svein-Erik Edvartsen–Indre Østland Fotballkrets
  • Svein Oddvar Moen–Rogaland Fotballkrets
  • Tom Harald Hagen–Indre Østland Fotballkrets
  • Tommy Skjerven–Sogn & Fjordane Fotballkrets
  • Tore Hansen–Agder Fotballkrets
  • Trond Ivar Døvle–Akershus Fotballkrets
  • Trygve Kjensli–Oslo Fotballkrets
  • Rohit Saggi–Buskerud Fotballkrets

Tåler mye kjeft

Fra leiligheten sin i Drammen har Rohit utsikt utover store deler av byen han er oppvokst i. Selv er han født i Norge, men foreldrene er fra India. Han har aldri vært utsatt for rasistiske kommentarer, og selv er han veldig tydelig på hvilke kommentarer som er lov å slenge på banen.

Jeg vil heller ha supportersanger fra tribunen enn sanger om meg selv.

Rohit Saggi

– Spontanitet er lov, så da er det greit å komme med kommentarer. Men blir det personangrep, og de er graverende, gir jeg gult kort.

Tåler du mye kjeft selv?

– Ja, jeg vil si det, sier han og ler.

– Men det kommer an på kjeften også–om den er berettiget eller ikke. Jeg vil det beste for fotballen og er forberedt på å være kamplederen ute på banen.

– Hvis jeg går inn i forberedelsene til en kamp og tenker at jeg er i en utsatt posisjon fordi det sitter 9.000 tilskuere på tribunen, ville jeg spilt meg selv svakere. Egentlig er det bare morsommere jo flere mennesker det er på tribunen, sier han.

– Men jeg må si at jeg vil heller ha supportersanger fra tribunen enn sanger om meg selv.

Målet er å gi færrest mulig kort

På gulvet ligger kofferten nesten ferdig pakket til å reise til Kristiansand. Rohit Saggi har tydeligvis ting på stell.

– Her har jeg en velkjent dommermappe. Her er alt fra gule og røde kort i ulike varianter, utstyr og svettebånd. Dette er min hellige veske.

Dommerveske

Denne veska er hellig. Her ligger de gule og røde kortene.

Foto: Roger Lien / NRK

Røde og gule kort. Spillernes store skrekk. Rohit forteller at målet er å bruke færrest mulig kort i hver kamp.

– Målet er å ha full disiplinær kontroll på alle kampene. Klarer du å gi de soleklare kortene, klarer du kanskje å unngå å gi dem man ikke gi.

Sist kamp måtte han opp med ett gult. Det var soleklart.

– Hvordan er det å være utsatt for reaksjoner fra tribunen?

– Hvis jeg går inn i forberedelsene til en kamp og tenker at jeg er i en utsatt posisjon fordi det sitter 9.000 tilskuere på tribunen, ville jeg spilt meg selv svakere. Egentlig er det morsommere jo flere mennesker det er på tribunen.

Har dømt VM-finalen i bandy

Fotball har vært en del av Rohits liv siden førskolealder. Han gikk gradene fra femmer- til sjuerfotball og videre opp til ellever. Det var naturlig å gjøre det resten av gjengen drev med.

– Jeg har en eldre bror som er veldig interessert i fotball og fikk trene en del med dem. Da fikk jeg ta noen steg veldig tidlig.

Rohit Saggi

Fotball har betydd mye for Rohit hele livet.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Da han spilte på G19 var han klar til å satse på 2. divisjon, men da skjedde det noe som skulle lage problemer for en fotballkarriere. I tillegg til fotball spilte han nemlig bandy.

– Jeg fikk en skade i ryggen i bandy og var ute i åtte måneder. Opptreningen gikk tyngre enn jeg håpet, og motivasjonen var ikke helt til stede. Så var det en kompis som sa at jeg alltid hadde vært opptatt av dommeren og at burde prøve det ut selv.

Det er dette jeg har jobbet for, så jeg gleder meg. Nå har jeg dømt i 1. divisjon i to år, men i eliteserien er man litt tøffere, litt bedre og litt raskere.

Rohit Saggi

Det gjorde han og ble hekta fra første stund. Etter et par år som fotballdommer prøvde han seg også som bandydommer.

– Der gikk karrieren veldig fort, og jeg kom veldig fort opp i eliteserien.

Rohit ble også internasjonal bandydommer og dømte VM-finalen mellom Sverige og Russland i 2013.

Vil helt til topps

– Det er mange som gratulerer meg med delmålet. Ambisjonen er en dag å dømme internasjonalt, så dette er ett steg på vei, men det er et viktig steg. Nå har jeg kommet til topps i NFF-systemet og så er det å legge en ny plan om noen år for å satse internasjonalt

Dommerfløyte

Rohit drømmer om å dømme Champions League-finale eller EM-finale.

Foto: Roger Lien / NRK

Hvor skal du?

– Jeg vil helt til topps og dømme de beste av de beste. Den store drømmen er å få dømme en Champion League-finale eller en EM-finale. Jeg er veldig bestemt på at jeg skal gjøre det som trengs for å komme dit, men jeg vet at det kreves ekstremt mye, og man skal også ha litt flaks.