Petronella Barker

FRI: Petronella Barker mener vi må tørre å være mer frie.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Etter fylte 40 er man liksom ikke et erotisk vesen lenger

Frem med sensualiteten og bort med allværsjakker og støvler. Norske kvinner må tørre å være mer sensuelle, mener skuespiller Petronella Barker (50).

Skuespiller Petronella Barker er ikke redd for å si hva hun mener. Selv om det er politisk ukorrekt.

– Vi har en aldersnoia her i Skandinavia som jeg ikke ser så mye av andre steder.

– Må utforske erotikken

Petronella Barker

STOCKHOLM-LIV: Petronella Barker trives i Stockholm, hvor hun spiller frem til juni i år.

Foto: Anette Torjusen / NRK

NRK møter Petronella Barker i Stockholm, hvor hun for tiden spiller hovedrollen i «De stora vidderna» på Kungliga Dramatiska Teatern. Det voksne livet er noe hun er opptatt av.

– Som skuespiller blir man jo bare bedre med alderen. Man blir mer interessant å se på og kan fortelle flere historier. De fleste av mine kollegaer har blitt bedre med alderen. Man har selvfølgelig ikke den ungdommelige friskheten lenger, der man er betagende og uimotståelig. Men historiene man kan fortelle og erfaringene i et levd liv, er en uvurderlig kvalitet, slår hun fast.

Hun mener vi må tørre å leve ut sensualiteten vår.

– Denne aldersnoiaen finner vi ikke i Frankrike, Spania eller USA og England. Vi holder oss jo godt, er spreke og lever lenge. Men etter fylte 40 er man liksom ikke et erotisk vesen lenger. Selv om jeg ikke føler det sånn selv, gjennomsyrer det hvordan vi ser på alder her i nord.

Været må ta litt av skylden.

– Vi er en sånn allværsjakke-nasjon. Vi er tradisjonelt ikke vant stilige klær og høye hæler. Vi pakker inn kroppene våre i dunjakker og Uggs. Det er jo så kjedelig og ikke særlig sensuellt.

Petronella Barker

SMINKE: Her forvandles Petronella Barker til rollen Genia i De store vidderna. Hun mener skuespillere bare blir bedre med alderen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

I stedet bør man slippe seg litt mer løs.

– Vi må våge å utforske erotikken som skjer mellom voksne mennesker. I det virkelige liv, på teaterscenen og på film. Det er sånne ting jeg er opptatt av.

– Friskt og sexy

Akkurat nå spiller hun Genia, en gift kvinne i 40-årene. Akkurat en slik rolle Barker liker. En rolle som har paralleller langt inn i 2016, selv om stykket er over 100 år gammelt. Med en kvinneskjebne mange kan kjenne seg igjen i.

Petronella Barker, Genia

TOMT LIV: Petronella Barker spiller Genia i Arthur Schnitzler stykke, De stora vidderna. Her er ektemannen i stykket som spilles av Thomas Hanzon.

Foto: Dramaten

«De stora vidderna» er skrevet av Arthur Schnitzler.

– Han hadde et liberalt syn på seksualiteten mellom mann og kvinne, og stykket er både friskt og sexy.

Barkers Genia lever i et tradisjonelt ekteskap, med en notorisk utro ektemann.

– Hun er hjemmeværende og har ingen mening i tilværelsen. Det er fryktelig frustrerende, og hvor gjør man av denne frustrasjonen? Jo, på seksuelle eventyr. Det er et tomt liv.

Mange lever også tomme liv i dag, fylt av trash-tv, Paradise hotel og Netflix, mener hun.

– Vi sitter og konsumerer, spiller spill på mobilen, og det kan ikke karakteriseres som noe annet enn tomt. Vi døyver ned livsfølelsen. Det er skremmende og helt fryktelig, egentlig.

Petronella Barker

SENSUELL: Skuespilleren mener vi må tørre å grave frem sensualiteten bak allværsjakker og store støvler. Her i sminken på Dramaten.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Selv prøver hun å lese bøker og trene, men innrømmer at det er fort gjort å bli hektet på mobilen.

Petronella Barker, Genia

UTRO: Petronella Barker spiller Geina, som døyver kjedsommeligheten med utroskap.

Foto: Dramaten

– Det skaper jo også et behov hos meg til å følge med. Men jeg har heldigvis en jobb hvor jeg må lese manus og ha eksistensielle samtaler med kollegaer, så jeg er nok ikke i faresonen.

Genia føyer seg inn i rekken av roller Barker har hatt de siste årene. Til tross for fylte 50, har det nemlig ikke manglet på jobber på forskjellige teater.

– Jeg er 50 år og har masse jobb. Jeg får fortsatt flotte oppgaver som jeg vokser på. Jeg elsker jobben min og får ikke færre teaterjobber på grunn av alderen. Egentlig vil jeg si at jeg helt klart er på toppen. Det vil jeg utnytte. Jeg føler meg fri; det er jeg som definerer hvordan livet skal være.

– Feig filmbransje

Selv om rollene står i kø, er det vanskeligere å nå opp på filmlerretet. Der mener hun filmbransjen har en vei å gå.

– I filmbransjen er det sånn at kvinner skal være veldig unge, mens menn kan få lov til å være eldre sexsymboler med linjer i ansiktet. Det er helt sykt, og det er slike syke ting som skjer i den eventyrverdenen som film er.

Petronella Barker

ALDERSNOIA: Vi lider av en aldersnoia i Skandinavia som vi bør kvitte oss med, mener hun.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun mener filmbransjen er både redd og feig.

– Filmbransjen bør helt klart ta flere sjanser. Jeg skjønner at det koster mye penger å lage en film og at det handler om penger. Men de mister jo muligheten til å utvikle seg og gå videre. Kanskje man mislykkes og går på tryne hvis man tar flere sjanser, men man utvikler seg. Jeg savner de historiene som er litt «off». Jeg er lei alle ungdomshistoriene. De historiene er jo bare en del av befolkningen.

Aller gladest blir hun når hun ser sterke, eldre kvinner på lerretet.

– Det er jo så gøy. Da blir jeg superglad. Jeg ble superglad da jeg så «45» og «Amour». Det er sånt jeg vil ha mer av.

Hva som blir neste rolle for henne, er Barker usikker på. For hun drømmer ikke om store scener eller bestemte stykker.

– Jeg er veldig glad for å komme til Dramaten. Jeg er ikke starstruck på den måten, men det betyr ikke at jeg ikke synes det er stas. Dramaten er ikke verdt så mye hvis det ikke blir gjort bra kunst der. Da blir det bare museum. Man skal ha respekt for historikken, men det skal ikke komme i veien for arbeidet man gjør der nå.

Petronella Barker

ARBEIDSPLASS: Petronella Barker har Dramaten i Stockholm som sin arbeidsplass frem til juni. Til vanlig er hun ansatt ved Nationaltheatret.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Så hva er planen fremover?

– Jeg skal hvertfall ikke bruke livet på tøys og tull, sier hun lattermildt og fortsetter:

– Jeg skal leve det livet jeg lever fullt og helt, og jeg er fortsatt nysgjerrig på jobben min. Jeg har ikke mer planer enn at jeg skal se hva som kommer. Jeg tror det kommer til å skje fantastiske ting, bare man er åpen og nysgjerrig.