Dave Mustaine

Dave Mustein (54) elsker turnélivet, men at det kan være ekstremt slitsomt.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Mustaine gir alt for fansen

Frontfiguren i det kjente heavy metal-bandet Megadeth, Dave Mustaine, sier han er svært sliten etter turné-livet, men ønsker å gi alt for fansen når han står på scenen.

Megadeth regnes som en av de fire store i heavy metal-sjangeren thrash metal sammen med Anthrax, Metallica og Slayer. Mustain var tidligere med i Metallica, men startet opp Megadeth i 1983 da han ble kastet ut.

Lørdag stod han på scenen under festivalen Tons of rock i Halden sammen med bassist David Ellefson, gitarist Kiko Lourero og trommeslager Chris Adler. De er ute på verdensturné, og skal innom land som Tyskland, Hellas, Romania, Slovakia, Ecuador, Chile, Brasil og Paraguay. Å reise så mye krever sitt fortalte Mustaine før konserten på Fredriksten:

Megadeth

Megadeth består av gitarist og vokalist David Mustaine, bassist David Ellefson, gitarist Kiko Lourero og trommeslager Chris Adler.

– Akkurat nå er jeg veldig trøtt. De siste dagene har vært hektiske med mye reising og vi har presset inn mye jobbing på kort tid. I går spilte vi i København, og vi ankom Halden i dag tidlig, sier han.

Les også:

Får energi av å opptre

Men selv om Mustaine er trøtt, forteller han om litt av magien som oppstår når han kommer på scenen.

– Det skjer noe stort når man kommer ut der, man får masse energi. Jeg vet ikke hvor det kommer fra, men det kommer alltid. Og det er spennende fordi når man lever av dette, er det lett å glemme hvor viktig det er for andre folk. De får så mye glede av det du gjør. Hvis jeg har en dårlig dag og leverer et dårlig show, er det en katastrofe for dem, sier han.

Den erfarne vokalisten og gitaristen sier at artister burde være mer åpne om hvordan de har det før de går på scenen.

– Musikere burde dele mer om hvordan de egentlig har det. Publikum ville da vært mer forståelsesfulle om de ikke leverte det beste showet. Mange popstjerner later som om de tåler alt eller er uovervinnelige, men slik er det ikke, sier han.

Tar vare på kroppen

Dave Mustaine

Dave Mustaine er 54 år, men sier han ikke vil slutte med turnélivet.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

54-åringen sier han prøver å ta vare på kroppen når han er ute på turné.

– Jeg tar mye vitaminer, får nok søvn, spiser godt og drikker mye vann. I tillegg til å trene. Mange tenker nok ikke over hvor mye mental styrke man må ha for å gjennomføre en konsert. Det har hendt at jeg har glemt hvor jeg var i stykket, eller glemt ord i teksten. Det er skremmende. Å stå på scenen og glemme et ord i en sang og fansen mimer ordet og roper at de ikke kan høre, sier han.

Du har drevet med dette i mange år, har du noen gang vurdert å slutte å turnere?

Det har føltes som om jeg ikke skulle dra på turné igjen, men jeg tror jeg aldri klarer å si det. Før jeg fikk gjennomført en nakkeoperasjon føltes det ikke som om jeg skulle turnere igjen, men etter at nakken var fikset, følte jeg at jeg ville spille. Men den vanskelige delen etter det er å finne de riktige folka å spille med, komme sammen med management, byråer og slike ting, det er ganske mye å gjøre, sier han.

Prøver ut lokal mat

Tons of rock

Festivalen har flere scener. Lørdag ble det fantastisk festivalvær.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Mustaine har ikke rukket å se så mye av Halden, men sier at noe av det han liker best med å reise rundt, er alt han får oppleve og se. Mat er han også opptatt av, men det er ikke alltid like lett å forstå seg på lokal mat.

– Jeg og David Ellefson gikk for å spise pizza i Paris. Jeg bestilte Margerita fordi jeg visste hva det var, mens han bestilte noe vi ikke hadde hørt om. Pizzaen han fikk kom med egg og tunfisk. Jeg så på den og følte at jeg ble kvalm, sier han og humrer ved tanken.

– En annen gang tok jeg med svigermoren min til Skottland, og spiste den retten de har med blodpølse. Hun spiste masse av den, selv om hun ikke likte det. Og hun sa etterpå at hun nesten ikke kunne vente med å forlate stedet. Jeg spiser som oftest ikke ting jeg ikke liker, men en gang i Japan spiste jeg giftig "blowfish". Hvis fisken kuttes feil, kan giften drepe deg, sier han og knipser med fingrene.

Tons of rock

Roy Solberg, Rune Haugen, Nils Kristian Pedersen, Jan Baklund, Arne Steine, 'onkel' Hilde Hammer og Jon Nybakke Hagen er alle fans av Megadeth. De gleder seg masse til konserten.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Hva skal du gjøre før du står på scenen i kveld?

– Etter dette intervjuet skal jeg rett i sengs og lade opp, sier han og smiler.

Bassist med norske aner

Vi spør han om det er noe mer han vil tilføye intervjuet, og han spør oss vennlig om vi kan spørre folk om de kjenner til bassistens David Ellefsons bakgrunn.

– Han har norske aner. Jeg tror kanskje moren hans er svensk. Men hvis noen vet noe om familien Ellefson, er vi mer en gjerne interessert i å høre, sier han.

Fansen gleder seg

Det er liten tvil om at mange har tatt turen til Tons of rock i Halden for å få med seg blant annet Megadeth.

– Det er "must". De er én av de fire store. Selvfølgelig skal vi ha med oss dem, sier en guttegjeng vi treffer på.

Gjengen består av Roy Solberg, Rune Haugen, Nils Kristian Pedersen, Jan Baklund, Arne Steine, "onkel" Hilde Hammer og Jon Nybakke Hagen. Vennene er fra Tønsberg, Kristiansand og Holmestrand. Flere av dem har vært på konsert med Mustaine tidligere, men det er lenge siden.

Hans-Petter Tangård og Ole Kenneth Christensen

Hans-Petter Tangård og Ole Kenneth Christensen har vært med på festival alle tre årene, og sier at den bare blir bedre og bedre.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Han var på Sentrum Scene for tre-fire år siden tror jeg. Ellers så var jeg på konsert med bandet i 1992, sier en av dem.

Bare Hilde Hammer har vært på Tons of rock tidligere, alle tre årene festivalen har eksistert. Hele gjengen sier de er fornøyde, og Hammer trekker frem en av konsertene i går som et høyedepunkt.

– Det er en fantastisk opplevelse å være her. Vi var på Alice Cooper i går, og det er den beste konsertopplevelsen jeg har hatt, sier Hammer, som selv jobber som DJ.

Men gjengen har store forventninger til Megadeth og tror det blir bra.

– Det blir i hvertfall veldig spennende. De er ikke så ofte i Norge, så dette er en unik mulighet til å høre dem, sier de.

Yngste deltaker?

Venninnene Maiken Jørgensen, Guro Lehne Lundqvist og Anne Selsjord er også fan av Megadeth.

– Vi håper å få med oss konserten, men det spørs om de små holder ut så lenge, sier Jørgensen og peker bort på to gutter på fem år.

Knut Selsjord (5) og Håkon Jørgensen (5) er nok blant de yngste deltakerne på festivalen, og også de sier at de koser seg.

– Det er ganske høy musikk, men vi har hørselsvern, forklarer Håkon.

De tre venninnene har aldri vært på festivalen før, men sier de er overbegeistret.

– Det er så utrolig flott her, perfekt plass å ha konserter på. Og været i dag er jo bare nydelig, sier de.

Tons of rock

Maiken Jørgensen, Knut Håkon Jørgensen (5), Guro Lehne Lundqvist, Anne Selsjord og Knut Selsjord (5) koser seg på rocke-festival. De to minste sier at det til tider er veldig høy musikk, men da har de på seg hørselsvern.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK