Hege Hamlot Knutsen har tre sønner mellom seks og 14 år. Hvert år er det en masse jobb med å skaffe skøyter, langrennsstøvler, ski, alpingstøvler og staver til alle - i riktig størrelse.

Hege Hamlot Knutsen har tre sønner mellom seks og 14 år. Hvert år er det en masse jobb med å skaffe skøyter, langrennsstøvler, ski, alpingstøvler og staver til alle - i riktig størrelse.

Gjør gjenbrukskupp på Facebook

Stadig flere tyr til sosiale medier for å få tak i vinterutstyr til ungene.

Kulda har virkelig tatt grep om Østlandet , og jommen har den kommet for å bli - i alle fall en stund. Vi kler på oss selv og ungene alt vi har av klær, og ved kveldsmaten snakker vi om votter, vinter og vær. Og forresten - det er skidag på skolen i morgen, kan poden fortelle.

Den vedvarende vinterkulden har tilført et nytt element til tidsklemma: Å skaffe komplette sportspakker til ungene.

– Ja, jeg hadde en pappa her i går kveld, ti minutter før stengetid. Han hadde tre barn i barneskolen og hadde plutselig oppdaga at det var skidag for alle tre dagen etter. Han kjøpte tre komplette sett med langrennsustyr, forteller Bjørn Gulbrandsen som er sjef på Coop Obs! Hypermarked i Rygge i Østfold.

Bjørn Gulbrandsen, hypermarkedsjef, Coop Obs Hypermarked, Rygge

Bjørn Gulbrandsen er sjef på Coop Obs! Hypermarked i Rygge. Også i hans familie bruker Facebook for å kjøpe og selge brukt sportsutstyr, men også han måtte ut en sen kveld for å kjøpe nye skisko til et av barna.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Måtte selv ut klokka halv ti på kvelden

Han forteller at de selger ufattelige mengder nå og har gjort det helt siden snøen kom. De har satt på ekstra folk for å ta unna kundene. Vanligvis har han to ansatte på jobb i sport- og fritidsavdelingen. Nå er han oppe i fem i helgene.

– Salget av skiutstyr øker med noen hundre prosent når snøen kommer. Og nå er det kaldt, så snøen blir liggende, men jeg blir likevel overraska over hvor mye som går, innrømmer butikksjefen, som også selv måtte ut i samme ærend klokka halv ti på kvelden for å kjøpe nye skisko.

Men flere og flere tyr nå til Facebook og Finn for å finne ski- og skøyteutstyr. Ifølge Kristine Eia Kirkholm som er PR- og informasjonssjef i Finn så er det større trafikk inn på Torget på Finn på denne tiden i år, enn det var i fjor.

Vinterutstyr selges og kjøpes

Mange tyr til Facebook for å finne utstyr til poden.

Foto: Skjermdumper fra Facebook / Kollasj

Kan gjøre kupp på «nytt» utstyr

På Finn akkurat nå ligger det nesten 44.000 annonser under sport og friluftsliv-kategorien. Under kategorien «skisport» (alpint, langrenn, snowboard og telemark) ligger det nesten 13.000 annonser. Av dem ligger i overkant av 500 av annonsene under «ønskes kjøpt».

Kristine Eia Kirkholm

Kristine Eia Kirkholm sier det er gode muligheter for å gjøre skikkelige bruktkupp på utstyr til barn.

Foto: Finn / Pressebilde

– Vi ser at det går mye i utstyr til barn. Det slites jo ikke, så man kan få tak i veldig billig og bra utstyr som bare har vært brukt en gang eller to. Og det tror jeg flere og flere har fått øynene opp for, forteller Kirkholm. Hun har selv en datter på tre år som har fått nye skistøvler fra Finn, etter å ha vokst ut av de gamle.

Skøytebonanza på internett

I en lun og varm stue i Sarpsborg sitter Veronica Palmqvist. Hun er administrator for en av de største kjøpe-, selge- og bytte-gruppene på Facebook i Østfold. Hun har travle dager nå i vinterkulda, for folk vet virkelig å benytte seg av mulighetene delingsøkonomien gir.

– Det er enorm pågang nå. Jeg har flere hundre som venter på å bli godkjent som medlem, og det blir publisert omtrent 200 annonser om dagen, sier Palmquist.

Veronica Palmquist

Veronica Palmquist er administrator for en Facebook-gruppe for kjøp og salg i Østfold. Hun sier 70 prosent av annonsene nå handler om vintersportsutstyr.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Hun er lidenskapelig opptatt av å gjøre kupp på nettet og har et hus fullt av ting hun har kjøpt og fått på Facebook. Blant annet har hun sikra datteren på under to år både hockey- og danseskøyter til langt etter konfirmasjonsalderen.

– Ja, jeg er nok litt i forkant der, ler hun, men sier hun ikke er den eneste som nå jakter på vintersportsutstyr.

Palmquist anslår at omtrent 70 prosent av annonsene nå er fra folk som enten vil selge eller kjøpe ski og skisko, skøyter og annet vinterutstyr.

– Jeg synes jo det er fantastisk at folk både kan slippe billigere unna og at man kan hjelpe folk som er i en knipe. Skisko og skøyter er dyrt, og når man må opp i størrelse kanskje to ganger i løpet av en sesong, så går pengene raskt ut, sier sjefen for facebookgruppa Kjøpe - Selge - Bytte - Gi bort - Østfold .

Arvesko og ventesko

Hege Hamlot Knutsen småløper inn garasjeporten og kommer ut igjen med en pappeske og en overdimensjonert bærepose. Det er 12 blå grader i Råde, og trebarnsmoren har stålkontroll på hvilke sko som går til hvilke ski - og til hvilken sønn.

– Ja, nå tror jeg alle har alt de skal ha, smiler hun mens hun tar ut det ene paret med skøyter og skisko.

Hege Hamlot Knutsen

Hege Hamlot Knutsen har tre sønner, og et svare strev med å holde tritt med føtter som vokser seg ut av skisko og skøyter.

Foto: Lotte Olsen / NRK

De har tre sønner mellom seks og 14 år: Amadeus som er eldst, Leander i midten og yngstemann Theodor. Da snøen kom, bar det lukt ut i garasjen.

– Da dro jeg frem alt vi har, så var det å finne ut hvem som har vokst og hvem som passer hva, før man saumfarer Finn og Facebook for å forsøke å få tak i det man trenger. Til slutt drar vi på butikk og kjøper de tingene vi ikke har fått tak i brukt, forteller Hamlot Knutsen.

Det som nå ligger spredt i yttergangen er en salig blaning av arvegods, bruktkupp og nye ting.

Har du oversikt nå da?

– Ja, det tror jeg i alle fall! Her har vi de skøytene som Amadeus brukte for to år siden, og de passer til Leander i år, så dem har vi tatt vare på. Her er et par til som Amadeus har brukt, og de passer nå til meg. Og her har vi et par bittesmå ski som alle mine har vokst fra, så de skal til en mindre fetter, forklarer hun.

– Det er jo litt styr

I haugen finner hun flere skøyter som de to minste, Leander og Theodor, skal vokse seg inn i, samt flere skøyter i samme størrelse. De hun har flere av, skal selges på Facebook når hun får mer oversikt over hva de trenger.

Resten av ski- og skøyteutstyret er på skolen hvor skidagene kommer tett for tida, pluss at hun har to sett med ski på utlån til familier som ikke hadde utstyr.

– Det blir litt styr, men sånn er det å ha tre barn. Det er jo litt styr med barn, ler hun.

Men nå ser det ut som om du har alt du trenger?

– Mnjei, vi mangler et par ski til eldstemann, så er vi i mål - i alle fall for denne vinteren.

Skisko og skøyter

Fretex i Moss har tilsynelatende mye utstyr, men sier det er tomt sammenligna med hvor mye de har hatt inne.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Skisko til barn: 35 kroner

Opp en trapp og inn en dør kommer den umiskjennelige bruktlukta mot oss. Fretex på Jeløy i Moss har mengder av klær, møbler, interiør og vintersportsutstyr.

Jessica Baronowsky

Jessica Baronowsky er arbeidsleder på Fretex. Her står hun ved kassen med ski

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Ja, vi hadde i alle fall masse vinterutstyr, men nå er det ganske tomt her, sier Jessica Baronowsky, arbeidsleder på Fretex.

Et hjørne av butikken er avsatt til ski, skøyter og snøbrett, med tilhørende staver, sko, hjelmer og hockeykøller. Noe ser ut som det er fra en svunnen tid, mens andre ting ser ut som om de har blitt direktelevert fra sportsbutikken.

– Folk er flinke til å handle brukt. Det er jo både billigere og mer miljøvennlig. Men det er klart, for folk som har barn som vokser, så er det fint å kunne kjøpe skisko til under femtilappen, sier Baronowsky.

Går for justerbare skøyter

Tilbake på Coop Obs! Hypermarked i Rygge flokker folk seg rundt pallene med skisko. Vi finner blant andre Iris Bjørg Eggertsdottir fra Saltnes i Råde. Hun skal ha skisko til seg selv og skøyter til sønnen. Men når det gjelder skøytene, har hun nå kapitulert fullstendig. Hun har lett på Facebook etter både skøyter og skisko, men har ikke funnet noen i riktig størrelse.

– Jeg har bestemt meg for å kjøpe skøyter som man kan stille lengden på. Dem kan jeg justere mellom tre størrelser, så slipper jeg kanskje å kjøpe nye hele tiden, smiler hun.

Iris Bjørg Eggertsdottir

Iris Bjørg Eggertsdottir har kapitulert. Hun fant ikke brukte skøyter og skisko på nett, og går for splitter nye skøyter som er justerbare, så hun slipper å kjøpe nye så ofte.

Foto: Lotte Olsen / NRK