Hopp til innhold

Wisløff inn i løvens hule

I kveld møter direktør for Vestre Viken helseforetak, Nils Fredrik Wisløff, politikere i Kongsberg for å snakke om fremtiden til sykehuset.

Nils Fredrik Wisløff

Nils Fredrik Wisløff vil i kveld møte sterke motstandere av Vestre Vikens nedleggingsplaner av Kongsberg Sykehus.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

I salen vil det være et stort flertall mot strategien som Wisløff og Vestre Viken legger opp til. En strategi som mange på sikt tror vil bety farvel til Kongsberg sykehus.

– Jeg vil gjerne at Wisløff uttaler seg veldig klart om at Kongsberg skal bli nedlagt, for det er det som skjer. Og jeg synes det er bedre at han er ærlig om det i stedet for å snakke rundt grøten som det har blitt gjort før, sier Gernot Ernst, lege og kommunestyrerepresentant for SV i Kongsberg.

Han forbereder seg til kveldens møte mellom helseadministrasjon og lokalpolikere der det er uklart hvem som egentlig har makta når det skal bestemmes om Kongsberg i framtida skal ha et fullverdig lokalsykehus eller ikke.

Vil ha et ja fra Wisløff

Senterpartiets gruppeleder i kommunestyret, Anne Berger, håper på mer enn Wisløff trolig vil gå med på.

– Jeg ønsker han skal si at Kongsberg skal være et fullverdig sykehus videre, og at nå må det være slutt på nedbyggingen som kommer hvert eneste år.

Venstre på sin side har også hele tiden vært klar på at de vil ha et fullverdig lokalsykehus, men Øystein Senum ser at de folkevalgte i Kongsberg sliter tungt mot Vestre Viken og Wisløff:

– Vi må jo prøve å presse fram et synspunkt som går på at Kongsberg sykehus skal opprettholdes, og det tror jeg kan bli vanskelig å få Wisløff til å si at ligger i kortene.

– I kommunestyremøtet i Røyken skal Wisløff ha uttrykt at det var nærmest i hans mandat å legge ned Kongsberg sykehus. Tror du han kommer til å gjenta det i kveld?

– Antagelig ikke med de ordene, nei, det regner jeg ikke med.

Ap satser på Ytterkollen i Nedre Eiker

Arbeiderpartiets gruppeleder i kommunestyret i Kongsberg, Laila Irene Johansen, tror Wisløff vil ha lite nytt å komme med i dagens kommunestyremøte. Hun sier Arbeiderpartiet vil ha et fullverdig lokalsykehus, men kun noen år framover.

Saken fortsetter under bildet.

Stortingsrepresentant Laila Gustavsen

Aps Laila Gustavsen sier at de ønsker at Kongsbert sykehus skal bestå inntil et nytt storsykehus er på plass.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Fram til et nytt sykehus står klart, og da er vårt ønske Ytterkollen, så skal Kongsberg bestå som det er i dag.

– Og hva tenker dere etter det?

– Etter det er våre tanker at Kongsberg skal være et sykehus som skal brukes i det daglige. Sykehuset skal gi de tjenestene Kongsbergs befolkning trenger og det har blitt skissert seks mulige løsninger på dette.

– Ser du for deg at Kongsberg sykehus kan bli en avdeling for Drammen sykehus som for eksempel Hallingdal sjukestugu?

– Ja, Hallingdal sjukestugu er jo et veldig godt supplement til Ringerike sykehus.

Sjukestugu ikke sykehus

Men en variant av ei sykestue som i Hallingdal, er ikke det samme som et sykehus, understreker Gernot Ernst:

– De forslagene som er lagt fram støtter alle å legge ned Kongsberg sykehus. Men noen av de forslår å drive poliklinikken videre. Men dette betyr ikke at Kongsberg sykehus drives videre men at man driver en slags sykestue som i Hallingdal.