Hopp til innhold

Her forlater han Abbas-talen i protest

Da den palestinske presidenten Mahmoud Abbas varslet at Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen, fikk stortingspolitiker Erlend Wiborg (Frp) nok.

Erlend Wiborg, sosialpolitisk talsmann i Frp.

SINT: Erlend Wiborg er her på gangen etter at han forlot salen i protest. Han ville ikke applaudere en tale han var sterkt uenig i.

Foto: Privat

Onsdag ettermiddag varslet Mahmoud Abbas FNs hovedforsamling at Palestina trekker seg fra Oslo-avtalen og gjorde det klart at landet ikke lenger er bundet av avtaler inngått av Israel.

I salen satt Erlend Wiborg, stortingspolitiker for Frp. Han lot seg hisse opp av det han hørte, og valgte til slutt å forlate salen i protest.

– Dette setter fredsprosessen langt tilbake, tordner han.

– Ensidig tale

Palestinernes president ba FN om internasjonal beskyttelse mot Israel, og gjorde det klart at han ikke lenger anser seg bundet av tidligere avtaler som er inngått med Israel. Israel må gjenoppta sitt ansvar som okkupantmakt, slo 80 år gamle Abbas fast.

UN-ASSEMBLY/ Palestinian President Mahmoud Abbas addresses attendees during the 70th session of the United Nations General Assembly at the U.N. headquarters in New York

IKKE BUNDET: Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, sa til FNs hovedforsamling at han ikke ønsker å holde avtaler med Israel.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

– Abbas holdt en lengre tale som var veldig ensidig om en konflikt som ikke er svart/hvitt. Jeg mener det er viktig at de følger de inngåtte avtalene de har gjort, og det er synd når Abbas nå velger å bryte alle avtaler. Han gjør det tydelig at de ikke ønsker fred med Israel, sier han til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Synd for hele fredsprosessen

Det var ikke bare det varslede bruddet med Osloavtalen som fikk Wiborg til å forlate salen.

Erlend Wiborg hos FN

LIDER: Erlend Wiborg mener Abbas tale var ensidig om en konflikt som er mye mer nyansert. Her under Erna Solbergs tale.

Foto: Privat

– Det var helheten. Her snakker vi om en vanskelig konflikt som jøder, muslimer, kristne og alle som bor der, lider under. Da er det i hvert fall viktig at man holder de avtaler man har inngått. Det som nå har skjedd har gjort Palestina til en mindre troverdig forhandlingspartner, og det er synd for hele fredsprosessen.

Wiborg sier videre at han mener det er viktig i en konflik, der begge sider begår og har begått feil, at man gjør det man kan for å holde fred. Noe Osloavtalen er et bevis på. Han tror ikke hans protest har noe å si for Norges forhold til Palestina.

– Jeg er bare en stortingsrepresentant, og Frps syn er viden kjent.