Westerdals beklager, men innrømmer ingenting

Det er fortsatt uklart om tidligere elever ved Westerdals vil få tilbake skolepengene de har betalt for mye.

Tine Widerø og Kristin Arnesen

Studiedirektør Kristin Arnesen og rektor Tine Widerøe ved Westerdals under pressekonferansen onsdag.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Styret og ledelsen ved Westerdals vil gjøre alt vi kan får å bistå Kunnskapsdepartementet og Økokrim i denne saken, sier rektor Tine Widerøe innledningsvis.

Tirsdag ble det kjent at Kunnskapsdepartementet krever 28 millioner kroner i tilbakebetaling fra Westerdals. De anmelder også skolen til Økokrim for å ha oppgitt feil opplysninger i ti år.

Se intervju med rektor Tine Widerøe

Intervju fra Dagsrevyens timessending kl 14 fra pressekonferanse der Westerdals-rektor Tine Widerøe svarer etter at skolen ble politianmeldt for å ha tatt for høye skolepenger.

Departementet mener at Westerdals har oppgitt uriktig informasjon til myndighetene, og dermed fått for mye penger i statsstøtte i en periode på ti år.

– Styret og de nye lederne er utrolig lei oss for den situasjonen den nye høyskolen er havnet i. Vi ønsker i likhet med Kunnskapsdepartementet å få fram alle fakta i saken og få gjenreist tilliten internt og eksternt, sier Widerøe.

– Men dette skjedde under en annen ledelse og før de tre privatskolene NITH, NISS og gamle Westerdals ble slått sammen til dagens Westerdals.

Kan ende i retten

Frem til 2012 tok også skolen høyere skolepenger enn det Kunnskapsdepartementet mente var lov.

Advokat Harald Strømstad

Advokat Harald Strømstad representerer flere av elevene som er rammet.

Foto: Petter Sommer / NRK

Elevene som ble rammet av dette har organisert seg i større grupper og Westerdals har bedt om et møte med representanter for disse. Skolen har mottatt varsel om krav fra deler av elevene.

– Vi har ingen oversikt over det samla kravet vi kan forvente å få. Men det er ca 350 av de tidligere studentene som har krevd å få pengene tilbake hittil, sier rektoren.

Advokat Harald Strømstad representerer flere av de tidligere elevene ved skolen. Han syns det er positivt at skolen vil rydde opp.

Bjørn Glestad

Bjørn Glestad er tidligere elev ved Westerdals.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Men hva som konkret ligger i det gjenstår å se. Vi håper på en prinsipiell erkjennelse av ansvar, slik at vi kan få en rask løsning gjennom forhandlinger. Dersom det strander, vil vi trolig gå rettens vei for å prøve saken, sier Strømstad til NRK.

Tidligere elev Bjørn Glestad er ikke mer optimistisk etter dagens pressekonferanse.

– Det er fint at skolen beklager det som har skjedd, men vi venter på et endelig svar fra skolen på om vi får pengene våre tilbake. I dag ble det ikke sagt noe som antyder hverken det ene eller det andre.

Manglet godkjenning

Den urettmessige statsstøtten skal Westerdals ha fått for et opplæringstilbud i film og tv mellom 2002 og 2012, ifølge Dagens Næringsliv. Da hadde de ikke godkjenningen som må til for å få slik støtte. Det er disse pengene departementet nå varsler at de vil kreve tilbakebetalt.

– Vi ser svært alvorlig på denne saken. Vi gjorde også andre funn under undersøkingen som er så alvorlig at vi valgte å sende saken videre til Økokrim, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK tirsdag.