Werp: – Sikkerheten må alltid ha topp prioritet

Politiet og tingretten må samarbeide tett og vurdere nødvendige sikkerhetstiltak fra sak til sak, sier stortingsrepresentant Anders Werp.

Anders B. Werp på Gardermoen

Anders Werp sier at man ikke alltid kan forhindre hendelser i tingretten med fysiske sikringstiltak, og at det derfor er viktig at det er gjort en sikkerhetsvurdering på forhånd.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Situasjonen i Oslo er under et vedvarende press. Det er den største tingretten og Stortinget har entydig sagt at vi prioriterer den nå i første omgang, sier stortingsrepresentant og første nestleder i justiskomiteen, Anders Werp (H).

Drammen Tinghus

En mann som er tiltalt for grov kroppsskade, angrep tirsdag en kvinnelig politiadvokat under et fengslingsmøte i Drammen tingrett.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tirsdag ble en kvinnelig politiadvokat angrepet av en mann som er tiltalt for grov kroppsskade. Mannen i 30-årene ble framstilt for forlenget varetektsfengsling i Drammen tingrett da han spyttet på politiadvokaten, slo henne i ansiktet og sparket henne i magen.

Det fikk tillitsvalgt for politiadvokatene, Birgit Austad, til å etterlyse bedre sikkerhet. Det er nemlig ikke første gang en politiadvokat har blitt slått ned i Drammen tingrett.

– Drammen tingrett er dessverre en av tingrettene som er i dårligst stand når det kommer til ivaretakelse og sikkerhet. Det er verken metalldetektorer eller sikkerhetsvakter der. Vi opplever at vi føler oss utrygge til tider, sa Austad til NRK.

Kan ikke love penger

Men Werp kan ikke love at det kommer penger til Drammen tingrett og andre tingretter nå. Han mener allikevel at sikkerheten må være høyt prioritert i alle rettssaler.

– Dette må de følge opp. Det er helt åpenbart. Men i det daglige er vi også avhengige av at det er et godt og nært samarbeid mellom politiet og den enkelte tingrett for å vurdere sikkerhetsutfordringer i den enkelte sak, sier Werp.

Domstolsadministrasjonen kan heller ikke love penger til Drammen tingrett.

Erling Moe

Erling Moe, avdelingsdirektør i Domstolsadministrasjonen.

Foto: NRK

– Hittil har det vært lite satsing på sikkerhet i norske domstoler. Stortinget har nå gått inn for en oppgradering av de største tingrettene. På sikt må sikkerheten bli bedre i alle, sier avdelingsdirektør i Domstolsadministrasjonen, Erling Moe.

Han mener de stramme budsjettene må ta skylden.

– Bevilgningene til domstolene har vært mindre enn vi har ønsket de siste årene og det har satt oss i en vanskelig situasjon. Tingrettene har stramme budsjetter og vi har ingen ekstra penger å gi Drammen tingrett til sikkerhetstiltak, forklarer Moe.

Sikkerhetsmessig vurdering på forhånd

Voldsepisoden i Drammen tingrett skal etterforskes av et annet politidistrikt og begge parter skal avhøres om hva som skjedde.

– Jeg vet ikke hva som har skjedd i denne saken. Det vil vi få rede på etter hvert, når saken blir undersøkt nærmere. Men generelt så er det helt avgjørende at både domstolen og politiet har en sikkerhetsmessig vurdering på forhånd. Og så må vi på vår side sørge for at det legges til rette for at permanente sikkerhetstiltak kommer på plass, sier Werp.

NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet som sier at det er Domstolsadministrasjonen som må uttale seg i denne saken.