Hopp til innhold

Skal se på mobilrettigheter for rusavhengig ungdom

Tidligere barneombud Reidar Hjermann ønsker å sjekke om mobilen ødelegger rusbehandling. Ungdommene tas med på råd.

Reidar Hjermann

Reidar Hjermann skal ta ungdommene ved Fossumkollektivet med på råd for å finne ut om rettigheten til å beholde mobiltelefonen ødelegger rusbehandlingen.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Man skal ikke sette begrensninger for en ungdoms liv av hensyn til dem som jobber der, men hvis det er av hensyn til ungdommen selv så kan det hende at det kan være nødvendig, sier Hjermann til NRK.no.

Mandag skrev NRK om at rusavhengig ungdom som er tvangsplasserte på behandlingsinstitusjoner bruker mobiltelefonen til å skaffe stoff og rømme fra behandling. Ansatte kan ikke lenger ta fra dem mobilen om de nekter på en dårlig dag.

– Stort inngrep

Hjermann sitter nå i styret ved rusbehandlingsinstitusjonen Fossumkollektivet i Spydeberg i Østfold. Han ønsker å ta med ungdommer på råd, for å finne ut om denne rettigheten virker mot sin hensikt.

– Mobiltelefonen er jo nærmest som en del av kroppen. Det å inndra den er et ganske stort inngrep i deres liv, og jeg skal snakke med ungdommen på institusjonen om dette. Det blir spennende å høre deres erfaringer.

Mandag fortalte ungdommer som har kommet langt i behandlingen, at de er
bekymret over at nykommere nå kan nekte å gi fra seg mobil og bankkort.

– Når du kommer hit litt redd, ny-nykter og ikke helt vet hva som er godt for deg, og får det dårlig så er det veldig lett å kontakte noen utenfor. Det kan jo ha katastrofale utfall, sa en av ungdommene til NRK.no da.

Skal se på mulige endringer

I sine mange år som barneombud brukte Hjermann ofte ekspertgrupper med barn og unge for å finne ut hvor skoen trykket. Han mener det samme må gjøres nå, for å sikre at ungdom på rusinstitusjoner får hjelpen de trenger til å bli rusfrie.

– Det vi skal være sikre på er om det er nødvendig å få gjort noen endringer i det regleverket som nå ligger der, og så kommunisere dette videre til politikerne som bestemmer for oss, sier han.

Ungdommenes arbeid med å evaluere egne rettigheter starter nå i oktober.