Vurderer Apenes-vedtaket på nytt

Etter kraftig kritikk fra flere hold etter ekskluderingen av Georg Apenes, innkaller Fredrikstad Høyre til nytt styremøte.

Diskusjonen har vært heftig i Østfold Høyre de siste dagene etter at Apenes gikk ut og kritiserte stortingsrepresentant Martin Engeset.

- Lite klok beslutning

Under et ekstraordinært styremøte i Fredrikstad Høyre mandag kveld ble Apenes ekskludert .

Både Tage Pettersen og Greta Kant fra Østfold Høyre mener at vedtaket er feil.

Tage Pettersen

Tage Pettersen syns ikke vedtaket om å ekskludere Georg Apenes fra Fredrikstad Høyre. Nå vil han ha vedtaket omgjort.

Foto: NRK / NRK

- Jeg syns det var en lite klok beslutning som ble fattet i går, og i dag har jeg bedt de om å gjennomføre et nytt styremøte og oppfordrer de på det sterkeste å revurdere beslutningen fra i går, sier Tage Pettersen, leder i Østfold Høyre.

Innkaller til nytt styremøte

Leder i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg i protest etter at eksklusjonen var stemt gjennom mandag kveld.

Viktoria Gjelstad tok over lederfunksjonen, og hun har følgende å si etter kritikken fra fylkespartiet.

- Vi vurderer alle innkommende henvendelser, og vi har innkalt til et ekstraordinært styremøte. Der skal vi drøfte saken og henvendelsene i forbindelse med vedtaket som ble fattet i går, sier hun.

Sammensatt begrunnelse

Mer vil hun ikke si.

- Det er opp til hver enkelt å avgjøre om vedtaket er riktig eller ikke, men det ble fattet av mer enn to tredjedeler av styret, sier Gjelstad.

- Det er ikke bare kritikken av Martin Engeset som ligger til grunn for ekskluderingen. De andre grunnene kommer vi tilbake til i en pressemelding, sier hun.

Ville påvirke nominasjonen

Georg Apenes sier tirsdag formiddag at han ønsker å fortsette i partiet hvis ekslusjonen blir opphevet.

- Denne saken er blitt et spørsmål om ytringsfrihet, som har fått små kår i partiet, sier Apenes.

Han undersktreker overfor NRK at uttalelsene kom i et forsøk på å påvirke nominasjonsprosessen i partiet.

Kritiserer håndteringen av saken

- Ekskluderingen er mest sannsynlig et lite godt vedtak både for Fredrikstad Høyre, Østfold Høyre eller Høyre som sådan, sier Pettersen.

Fylkeslederen mener at saken burde vært håndtert bedre.

- Det er nok mange i Østfold Høyre som ikke er fornøyd med uttalelsene til Georg Apenes. Samtidig skal det være takhøyde i partiet vårt. Det må være rom for å ha ulike oppfatninger, så det er et svært drastisk virkemiddel Fredrikstad Høyre har tatt i bruk, sier Tage Pettersen.

- Utrolig klossete og dum avgjørelse

Greta Kant er 1. nestleder i Østfold Høyre, og hun beklager på det sterkeste det som har skjedd.

- Det er utrolig klossete og dumt gjort, og jeg er ikke alene om å mene at dette vedtaket bør oppheves, sier hun til NRK

- Det er ikke sånn vi jobber i Høyre, og det er bare å beklage at vi holder på med interne stridigheter i starten på en stortingsvalgkamp hvor heller vi burde konsentrere oss om å vinne tilbake regjeringsmakten, sier Greta Kant.