Hopp til innhold

Vrakes som fylkesvaraordfører

Venstres Inge Solli vrakes som fylkesvaraordfører i Akershus. Det borgerlige flertallet i fylkestinget mener at samme mann ikke kan være borgerlig varaordfører i Akershus og varaordfører i et samarbeid med Arbeiderpartiet i hjemkommunen Nittedal

Inge Solli, Akershus Venstre

Inge Solli blir varaordfører i Nittedal, men mister varaordførervervet i Akershus.

Foto: Gisle Bjørneby / Akershus Venstre

– Vi mener at man ikke kan ri to hester samtidig.

Det mener Vibeke Limi, Fremskrittspartiets gruppeleder i Akershus fylkesting. Fremskrittspartiet og gruppeleder Vibeke Limi har vært pådriver for vrakingen av tidligere fylkesvaraordfører Solli.

De siste fire årene har Venstres Inge Solli vært fylkesvaraordfører i Akershus, i et borgerlig samarbeid mellom Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Ikke hensiktsmessig

Solli ble varaordfører i Nittedal på mandag, i et samarbeid med arbeiderpartiets Hilde Torkildsen. Dermed vrakes han som fylkesvaraordfører.

– Det sier seg selv at det ikke er hensiktsmessig å sitte i et borgerlig flertall, hvor vi har fortrolige samtaler om politikken vår, og så sitte i en helt annen konstellasjon samtidig, sier Limi.

– Men har ikke Fremskrittspartiet også bidratt til å sette inn ordførere fra Arbeiderpartiet to steder, både i Gjerdrum og Aurskog Høland?

– Dette er valgtekniske samarbeid, og det er to vidt forskjellige ting, sier hun.

KrFs Lars Salvesen og Nils Aage Jegstad (H)

KrFs Lars Salvesen (t.v) blir ny fylkesvaraordfører i Akershus, mens Nils Aage Jegstad (H) fortsetter som fylkesordfører.

Foto: Olav Juven / NRK

Kompliserende med flere hatter

Det borgerlige firepartisamarbeidet i Akershus fortsetter, med Nils Aage Jegstad (H) som fylkesordfører og Lars Salvesen (KrF) som fylkesvaraordfører.

Også Jegstad mener at de forskjellige hattene til Solli ville skapt problemer.

– Det er uheldig å ha en varaordfører i fylket som også er varaordfører i en kommune. Vi forholder oss blant annet til kommunene i forbindelse med plansaker, og det ville vært uheldig om en kommune kunne mistenkes å ha er fortrinn i behandlingen av plansaker.

– Men det har vel også sammenheng med at han har hatter med forskjellig farge i fylket og i Nittedal kommune?

–Ja, det har vært kompliserende det også. men nå har Venstre lagt en kabal som vi er tilfreds med.

Akershus fylkeskommune

Her er laget som skal styre Akershus fylkeskommune: Fra venstre Lars Salvesen (KrF), Nils Aage Jegstad (H), Anette Solli (H), Arne Rune Gjelsvik (Frp), Solveig Schytz (V) og Vibeke Limi (Frp).

Foto: Olav Juven / NRK

– Solli har fått en spennende oppgave

Siri Engesæth er Venstres forhandlingsleder i fylket, og har vært nødt til å akseptere situasjonen hvor Solli mister varaordførervervet i fylket.

– Inge Solli har fått en spennende oppgave i Nittedal, noe han ønsker å vie sin fulle innstats til, sier Engesæth.

– Han vil fremdeles være i fylkestinget, men den oppgaven han har i Nittedal innebærer et samarbeid med andre enn de samarbeidspartnerne vi har her, og for at dette skal være ryddig, har vi nå valgt en annen gruppeleder i fylket.

Den nye gruppelederen er Solveig Schytz, andrekandidat på Venstres liste. Hun blir også leder for avdelig for plan, miljø og næring.

– Vi føler at vi har et veldig godt lag med Solveig, Inge og meg selv som tredjeperson i fylkestinget, sier Engesæth.

– Er det med lett hjerte dere vraker en så sentral Venstre-politiker som Inge Solli?

– Nå har Inge gjort et valg på hvordan han prioriterer dette. Han har lyst til å gjøre jobben i Nittedal, og vi er veldig fornøyde med løsningen vi har fått til i fylket.

Inge Solli har ikke ønsket å kommentere saken.