Hopp til innhold

Vraker Erna, velger Stian

Eirik Lae Solberg (H) blir ny finansbyråd i Oslo etter en kort gjesteopptreden i regjeringen.

Røsland overleverer nøkkelkort

FINANSBYRÅD: Byrådsleder Stian Berg Røsland overleverer nøkkelkortet til Oslos nye finansbyråd Eirik Lae Solberg.

Foto: Olav Juven / NRK

Lae Solberg (43) etterfølger dermed Torger Ødegaard, som gikk av som finansbyråd for én uke siden for å bli administrerende direktør ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Et tilbud jeg ikke kunne si nei til

Den nye finansbyråden kommer fra stillingen som statssekretær i Næringsdepartementet og velger dermed byrådet Røsland framfor regjeringen Solberg.

– Jeg har hatt en veldig spennende tid i næringsdepartementet, men da byrådslederen ringte meg og spurte om jeg ville bli finansbyråd så fant jeg ut at det var et tilbud jeg ikke kunne si nei til, sier Eirik Lae Solberg til NRK.

– Hvorfor ikke?

– Det å være finansbyråd i Oslo gir en mulighet til å være med å påvirke utviklingen i Oslo, som er ganske unik. Og det gleder jeg meg til.

Eirik Lae Solberg var Høyres gruppeleder i bystyret fram til regjeringsskiftet i fjor høst og ledet også bystyrets finanskomité.

Valgte regjeringen

Han var favoritt til å overta jobben som finansbyråd også etter stortingsvalget, da sittende "finansminister" i Oslo, Kristin Vinje (H), fikk stortingsplass. Men han valgte i stedet regjeringen.

Den har han forøvrig vært en del av også tidligere som politisk rådgiver i Næringsdepartementet og statssekretær i Moderniseringsdepartementet i Bondevik II-regjeringen.

Nå er han klar for bystyret og nye oppgaver.

– En av mine viktigste oppgaver blir å videreføre den ansvarlige budsjettpolitikken som forgjengerne mine har ført. En annen viktig oppgave, som jeg virkelig ser frem til, er å videreutvikle det arbeidet som er satt i gang for å modernisere Oslo kommune, sier Lae Solberg.

Eirik Lae Solberg har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi ved London School of Economics, og en mastergrad i europeisk historie og politikk fra University of Cambridge.

Han har vært kommunikasjonsdirektør i Microsoft og er opprinnelig fra Drammen.

– Kunne ikke fått en bedre byråd

Byrådsleder Stian Berger Røsland overleverte adgangskortet til den nye finansbyråden like etter klokken 12.00 i dag. Han er strålende fornøyd med å bli valgt foran Erna Solberg.

– Med Eirik så få vi en fantastisk erfaren Oslo-politiker. Han har sittet i bystyret, han har vært gruppeleder, han har vært leder i finanskomiteen og han har vært statssekretær. Vi kunne ikke fått en bedre finansbyråd etter Torger Ødegaard, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til NRK.

– Jeg er veldig glad i dag, og dette kommer Oslo, Oslo politikken og byrådet til å ha stor glede av.

Laster Twitter-innhold