Hopp til innhold

Vollen-drapet: Anna Kristin Gillebo Backlund drept på jobb

Det var 30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund som natt til tirsdag ble drept ved en institusjon i Asker. En 15 år gammel jente er siktet for drapet.

Anna Kristin Gillebo Backlund

Sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på jobb da hun passet på en 15 år gammel jente.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Politiet offentliggjorde samarbeid med familien i dag navnet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), som ble drept på en behandlingsinstitusjon i Vollen i Asker natt til tirsdag.

– Familien har det etter forholdene bra. De finner mye god trøst i hverandre. De er en veldig sammensveiset familie, sier bistandsadvokat Terje Korneliussen til NRK.

På sin facebook-side har Anna Kristin Gillebo Backlunds bror lagt ut en hilsen i ettermiddag.

«Det er med en ubegripelig og ufattelig stor sorg vi må meddele at vår kjæreste datter, søster, svigerinne, tante og Andreas Backlund sin elskede Anna Kristin Gillebo Backlund (Fru Backlund), ble drept på jobb natt til tirsdag 28.10.14. Ord blir fattige. Prinsdal kirke blir åpen fra kl. 17 i ettermiddag for alle som ønsker å komme. Familien ønsker at pressen viser omtanke og respekt og ikke tar kontakt eller møter opp ved kirken».

– Familien har sagt til meg at både politiets pårørendekontakt og kommunens helsetilbud har vært til god hjelp og støtte, forteller advokat Korneliussen

En 15 år gammel jente som Gillebo Backlund passet på, er siktet for drapet. Hun ble onsdag ettermiddag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Jenta kan imidlertid ha kontakt med sin nærmeste familie.

Terje Korneliussen, Iselin Håvardsstein

Bistandsadvokat Terje Korneliussen og aktor Iselin Håvarstein i Asker og Bærum tingrett under fengslingsmøte onsdag.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

FO: – Dette er bare trist

Sosionomen Gillebo Backlund var ansatt i et midlertidig oppdrag for å følge opp jenta som nå er siktet for drapet, ifølge fagforbundet Fellesorganisasjonen (FO).

– Det er bare trist at ansatte i helse og omsorg risikerer å bli drept, sier leder Ingunn Strand Johansen i Fellesorganisasjonen i Akershus.

Fellesorganisasjonen har elleve medlemmer ved "Små enheter". Strand har ringt rundt til alle sine medlemmer.

– Jeg ringte rundt for å høre hvordan de har det. I slutten av uka kommer vi til å avtale et møte. Vi i Fellesorganisasjonen vil gjerne snakke med dem om hvordan forholdene deres er som arbeidstakere. Det er det vi er opptatt av å sikre, sier Strand til NRK.

– God nok sikkerhet

– Våre innerste tanker går til dem som er mest rammet. To familier vil aldri mer få oppfylt sine fremtidsdrømmer og planer. Vi kan ikke annet enn å fornemme deres dype sorg og savn, sier leder Dag Skådinn ved behandlingssenteret «Små Enheter» i en pressemelding onsdag kveld.

Skådinn forsvarer sikkerheten behandlingssenteret har hatt rundt den drapssiktede jenta på 15 år.

– Hun har vært godt ivaretatt gjennom et sikkerhetssystem som har vært gjennomgått av barnevernsetat, kommunalt barnevern, politi, fylkesmann og psykiatri, skriver Skådinn.

Han understreker at det har vært enighet om at sikkerhetsopplegget har vært tilstrekkelig.

– Sikkerheten har vært maksimalt tilpasset og tilrettelagt pikens tidligere liv, nåværende livsproblem, sykehistorikk, alder og utvikling, sier Skådinn i pressemeldingen.

Skal granske institusjonen

Fylkesmannen skal nå granske institusjonen i Asker.

– Vi ser en utvikling med at barn og unge på barnevernsinstitusjoner har større psykiske problemer nå enn tidligere. Det bekymrer oss, sier seksjonsleder hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Tove Narud.

– Noen ganger tenker vi at dette barnet skulle vært tatt hånd om av psykiatrien.

Narud opplyser at de rutinemessig fører tilsyn ved alle barnevernsinstitusjoner, og også har ført tilsyn med Små enheter i Asker. Fylkesmannen vil kontrollere om barnevernloven er fulgt etter hendelsen.

Også Arbeidstilsynet skal granske institusjonen. De skal undersøke om Behandlingssenteret Små Enheter hadde god nok sikkerhet.