Hopp til innhold

Voldtektssiktet utlevert til Norge

To år etter overfallsvoldtektene ved Korsvoll og Etterstad kan politiet fortsette etterforskningen på den siktede rumeneren. Mandag ble han overført til Norge etter et halvt år i fransk varetekt.

Pågrepet mistenkt

To år etter overfallsvoldtektene ved Korsvoll og Etterstad kan politiet fortsette etterforskningen på rumeneren som er siktet i saken. Mandag ble han overført til Norge etter et halvt år i fransk varetekt.

Foto: Mats Sparby (NRK)/Politiet

En 36 år gammel mann som er siktet for å ha voldtatt to eldre kvinner i Oslo, er utlevert til Norge etter å ha sittet i fransk varetekt i over et halvt år.

Mannen ble onsdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker.

Mannen er siktet for voldtekt av en 82 år gammel kvinne på Etterstad i Oslo i juli for to år siden, samt en 77 år gammel kvinne på Korsvoll i februar i fjor.

77-åringen ble etterlatt i snøen i 10 minusgrader, etter å ha blitt voldtatt og ranet. Hun ble funnet av en forbipasserende etter opptil en time og måtte legges i respirator

Ifølge politiadvokat Tina Bjarkø Helleland har den siktede 36-åringen ennå ikke ønsket å gi noen fullstendig forklaring til politiet.

Nekter straffskyld

Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland ba om fire ukers fengsling.

– Han er siktet for svært alvorlige forhold over et kort tidsrom, og vi annser derfor sjansen som stor for at han gjenntar handlingene dersom han ikke holdes i varetekt, forteller hun.

Mannens forsvarer Harald Stabell sier at 36-åringen nekter straffskyld.

– Når han først ble begjært utlevert i september i fjor så han frem til å komme til Norge og forsvare seg i denne saken og han håpet at overføringen skulle skje raskt, forteller Stabell.

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted og sammenlignet dem med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold.

Han er siktet for overfallsvoldtekt av to eldre kvinner, samt å ha stjålet vedigjenstander fra dem. Han er også siktet for å ha overfalt en kvinne i 50-årene.

Politiadvokat Helleland beskriver voldsbruken som svært grov i alle tilfellene.

Nektet å la seg utlevere

Mannen ble pågrepet i Paris i september i fjor etter å ha vært etterlyst internasjonalt. Årsaken til at han ikke er utlevert før nå er at mannen først nektet å la seg utlevere. Han skal nylig ha skiftet mening, noe som har gjort at prosessen gikk langt raskere.

Ïfølge advokat Harald Stabell, har mannen lenge ønsket å bli utlevert til Norge.

– Han var meget frustrert da han kom til Norge etter så mange måneder i fransk varetekt, sier Stabell.

Ifølge politiadvokat Helleland er det ikke unormalt at behandling av utleveringsbegjæringer i slike saker tar i overkant av et halvt år.

36-åringen ankom Oslo mandag. I tillegg til voldtektene er mannen siktet for ytterligere et grovt ran av en eldre kvinne, samt for to innbruddstyverier.