Voldstiltalt far: – Jeg føler at jeg ikke har gjort noe feil

Et foreldrepar i 30-årene er tiltalt for å ha filleristet babyen sin slik at han døde. De erkjente ikke straffskyld da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett i dag.

Rettssak mot foreldre

STARTER I DAG: Rettssaken mot foreldreparet i 30-årene starter i dag og varer til og med 21. desember. Farens advokat Arne Gunnar Aas (h) og statsadvokat Jan Eivind Norheim (v).

Foto: Nadir Alam / NRK

– Jeg føler at jeg ikke har gjort noe feil, sa faren da han startet sin forklaring i retten i dag.

Både han og moren nekter straffskyld for legemsbeskadigelse eller medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Aktoratet mener det er skjerpende at volden er begått mot en forsvarsløs person.

Foreldreparet kom til Ahus med den alvorlig skadde sønnen den 15. desember i 2014. Fem dager senere døde han på Rikshospitalet, 10 uker gammel.

– Det var som et mareritt, forklarte faren om da sønnen lå på Rikshospitalet.

I tiden før sykehusinnleggelsen forklarer faren at sønnen hadde vært syk og at de hadde oppsøkt lege. Babyen spiste dårlig og var dehydrert.

Samme morgen som innleggelsen spant gutten seg, hylskrek og kollapset, forklarte han.

– Han så rar ut. Han virket fjern. Det var tydelig med en gang at det var noe galt.

Da ringte de etter ambulanse.

Legene mistenkte vold

Faren forklarte i retten at han ikke husker det som skjedde etterpå og samtalen med AMK-sentralen.

På Rikshospitalet fikk de ifølge faren ikke mye informasjon. De satt og ventet i flere timer. Legene fortalte at de hadde operert den lille gutten for trykk i hjernen. De sa skadene kunne skyldes risting og slag.

– Jeg tror ikke jeg tok det helt innover meg.

Brøt sammen

Da faren begynte forklaringen i retten i dag, brøt moren sammen og retten tok en pause.

Da forklaringen startet opp igjen, beskrev han seg selv som en flink og omsorgsfull far. Han begynte å gråte i retten da han fortalte at det var stort å bli far. Han sa også at det var en stor omstilling å bli foreldre, men at de prøvde så godt de kunne.

Faren er hovedtiltalt

Ifølge tiltalen skal faren ha ristet, dunket og holdt babyen så hardt at han fikk flere ribbensbrudd, netthinneløsning, brudd på hodeskallen og flere blødninger i hjernen. Volden skal ha skjedd flere ganger.

Moren er tiltalt for medvirkning. I tiltalen står det at hun bad ham om å stoppe og sa at volden kunne føre til at sønnen ble skadet eller døde, men hun gjorde ingenting for å stoppe ham til tross for at hun hadde anledning til det.

Mener sønnen var krevende

Faren beskrev den lille sønnen som en aktiv liten gutt, som ikke sov i lange perioder av gangen. Han sier den lille babyen virket normal, men sier at han hadde mye vondt i magen. Den tiltalte sa at situasjonen var utfordrende, men at de var bestemte på å finne en løsning.

Han forklarte også at moren var utslitt etter fødselen og av at sønnen var det han beskriver som krevende.

Paret er ikke sammen i dag.

Det er satt av 13 dager til rettssaken.