Hopp til innhold

Vold og trusler på NAV-kontor

Samme dag som en kvinne tente på seg selv inne på NAV-kontoret på St. Hanshaugen, ble et annet kontor stengt etter drapstrusler.

NAV-trusler

En NAV-klient truet med å drepe sin saksbehandler ved kontoret på Grünerløkka med kniv.

Foto: Edin Babic / NRK

Trusselen ble sendt som en e-post til NRK torsdag ettermiddag. Avsenderen truet med å drepe sin saksbehandler på NAV Grünerløkka med kniv, skriver osloby.no.

– NAV Grünerløkka holder stengt ut dagen i dag etter en trussel som de fikk kort tid etter at de kom på jobb i dag, sier Hege Farnes Hildrum, fylkesdirektør NAV Oslo.

Politiet ble varslet om trusselen og de varslet NAV-kontoret.

– Det å stenge, er en vurdering som den lokale ledelsen må gjøre etter hvilke råd de får fra politiet og hvilke behov de ansatte har for oppfølging i en slik situasjon, sier Hildrum.

NAV-trusler

På en dag ble tre NAV-kontor, blant annet her på Grünerløkka, utsatt for vold eller trusler.

Foto: Edin Babic / NRK

Tente på seg selv

Ved ti-tiden fredag satte en kvinne fyr på klærne sine inne på NAV-kontoret på St. Hanshaugen.

Kvinnen fikk brannskader i ansiktet og på kroppen, men var ved bevissthet da hun ble kjørt til sykehuset.

Angrep saksbehandler

På fredag ble også en saksbehandler på NAV Frogner angrepet av en klient. Politiet fikk melding om dette klokka 09.40.

– Der var det en klient som ble voldelig. Klienten slo den kvinnelige saksbehandleren, sier operasjonsleder i Oslopolitiet Tor Gulbrandsen.

Politiet pågrep mannen etter kort tid.

– En vekter fulgte etter gjerningsmannen og varslet politiet om hvor han var. Og vi fikk pågrepet mannen, avslutter Gulbrandsen.

Hege Farnes Hildrum

– Vi ser dette i dag som tre isolerte hendelser og at det er tilfeldig at de inntreffer samme dag, sier Hege Farnes Hildrum fylkesdirektør NAV Oslo.

Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Kvinnen var kommunalt ansatt, så denne saken har jeg ikke så god kunnskap om, men jeg har fått vite at hun er sendt til legevakten. Kontoret holdt stengt en stund midt på dagen og åpnet igjen da ledelsen vurderte at de fikk dekket behovet for å debriefe sine ansatte, sier Hildrum.

– Brukeren som angrep var anholdt av politiet, og da vurderte ledelsen at det var trygt å åpne kontoret igjen, sier Hildrum.

– Tre isolerte hendelser

– Hva sier det om sikkerheten til de NAV-ansatte, når det kommer tre slike hendelser på en dag?

– En tidligere undersøkelse konkluderte med at de NAV-ansatte blir truet mer enn arbeidstagere generelt, men at de ikke er mer utsatt for vold. Vi ser dette i dag som tre isolerte hendelser og at det er tilfeldig at de inntreffer samme dag, fortsetter hun.

– Sikkerheten bedret

– Bør likevel sikkerheten bli bedre for de som er ansatt ved NAV?

– Vi har hatt et stort fokus på sikkerhet og vi har det fortsatt. Vi har hatt en sentral gruppe som har sett på sikkerhetstiltak og vi har også gjennomført sikkerhetstiltak lokalt ved Oslo-kontorene det siste halve året. Ut fra det risikobildet vi ser nå, mener vi at vi har en forsvarlig sikkerhetssituasjon på NAV-kontorene, avslutter Hildrum.