Voksende juletrend: Pynter treet tidligere og kjøper flere plastjuletre

Noen forhandlere mener toppen er nådd, andre har aldri sett så mange som kjøper plastjuletre. Mange kjøper også juletre tidligere og har allerede pynta juletreet.

Plast juletre

EKTE ELLER KUNSTIG: Det er en av de viktigste spørsmålene i adventstida. Organisasjonen Norsk Juletre regner med at 350 000 norske hjem vil ha plastjuletrær i år

Foto: Rushda Syed / NRK

Du finner det nesten overalt hvor du går i tettsteder og byer om dagen.

Juletresalg på torg og utenfor butikker og kjøpesentre.

Men stemmer det egentlig at flere og flere dropper barnåler og vanning av juletrefot, til fordel for kunstige plasttre?

Nye varianter og bedre kvalitet

Forhandlerne er uenige.

– Vi omsatte kunstige juletrær for mellom 40 og 50 millioner kroner i fjor, og regner med det samme i år, forteller Nina Hansen, markedssjef i Hageland.

Plast juletre

Det blir vanligere å pynte trærne tidligere.

Foto: Rushda Syed / NRK

Hun tror ikke veksten i plastjuletrær har tatt slutt.

– Vi ser fortsatt en vekst i denne kategorien, fordi det hele tiden kommer flere varianter og det blir bedre kvalitet på plasttrærne.

Har flere juletre i huset

Det inntrykket har de også på Hageland Skoger i Drammen. Sander Schou har jobbet her de fire siste årene og har solgt mange forskjellige typer av kunstige trær.

– Vi selger om lag 100 plastjuletrær i året her. Folk pleier å ha dem ute eller på barnerommet fordi de er så lette å bruke, sier han.

– Man har gjerne et plastjuletre med lys ute, men et ekte tre inne. Eller så velger man kanskje å ha et uekte tre hjemme, fordi man skal bort i jula.

Vil ha ekte vare

Norsk Juletre er organisasjonen for norske juletreselgere og har naturlig nok kontor på Gran.

Tall fra organisasjonen viser at 350 000 norske husstander vil ha plastjuletrær i år.

Karl Henrik Hals

Karl Henrik Hals tror plasttreets storhetstid er over.

Foto: Tove Bø / NRK

Men lokallagsleder for Buskerud og Vestfold, Karl Henrik Hals slår naturlig nok et slag for den ekte varen. Han tror toppen er nådd for plasttre.

– Plastjuletrærne har nok nådd sin høyde og er på vei ned. Vi som driver med produksjon av ekte juletrær opplever en stor pågang for de ekte trærne.

Han opplever at selv om folk kjøper et juletre av plast, ønsker de likevel et ekte juletre i hjemmet.

Sander Schou

Sander Schou har jobbet på Hageland Skoger i flere år.

Foto: Rushda Syed / NRK

Også juletreforhandler Plantasjen mener veksten av plastjuletrær har stoppet.

– Det er fortsatt noe tidlig, men hos Plantasjen ser vi en liten stagnering i plastjuletrær, og hittil i år ser vi at ekte juletrær øker. Det kan være at toppen av plastjuletrær er nådd, sier salgssjef, Hilde Rokke Poppe.

Langt flere bruksområder

Men hagesenterkjeden Hageland er uenig. Siden plasttrærne kommer i forskjellige fasonger, størrelser og varianter mener de bruksmønsteret er endret til fordel for kunstige tre.

– Det er mye mer vanlig å pynte treet fra 1. desember eller første søndag i advent og da holder et kunstig juletre seg fint gjennom hele sesongen, sier markedssjef, Nina Hansen.

Flere nyheter fra Oslo og Viken