Viste barna ulvenes festmåltid midt i nabolaget

Tre barn i Lørenskog fikk med egne øyne se sporene av hvordan ulvene hadde drept og spist opptil flere rådyr langs skoleveien. – En slags naturfagtime i praksis, sier Marius Angvik (40).

– Jeg tenker det er naturlig og viktig å vise ungene hvordan naturen fungerer, sier trebarnsfaren til NRK.

Det var onsdag ettermiddag han var på vei hjem fra skolen langs Losbyveien i Lørenskog med Marikken Angvik (11), Mattis Angvik (7) og Julie Hesjedal (11).

– Om vinteren kjører ungene forbi dette stedet daglig med skolebuss. De kommer ofte begeistret hjem og forteller at de har sett både rådyr og elg. Da har vi fortalt at det også lever ulv i disse områdene. Derfor ville jeg vise dem det, forteller Marius Angvik.

Dermed fikk barna se både blod, pelsrester, ulvespor og deler av magesekken til et rådyr. Det var også slepemerker rundt 70 meter i snøen, noe som vitnet om stor dramatikk.

– Det ble en slags naturfagtime i praksis.

Marius Angvik

VIKTIG LÆRDOM: – Barn synes ofte det er helt naturlig at dyr spiser hverandre og vet at det innebærer blod og søl. Voksne, derimot, har ofte opparbeidet seg et distansert forhold til nettopp dette, sier Marius Angvik.

Foto: Privat

Spennende lærdom

Videoen er fra Losby golfbane i Lørenskog, som ligger i Østmarka. Her lever det som kjent en ulvefamilie.

– Deler av dramaet har utspilt seg der hvor bilene suser forbi og hvor folk bor rett i nærheten. Det er mye rådyr her og derfor går ulven ut av kjernen av Østmarka for å finne mat, sier 40-åringen.

– Jeg har forståelse for at noen kan synes det er ubehagelig å ha ulven så tett på seg, men ungene sier de synes dette er spennende å se og lære mer om.

Nå er det én ulvetispe og to valper som bor i Østmarka, etter at alfahannen forsvant sporløst for mange uker siden.

Han har ikke blitt observert siden 1. oktober.

Ulvemor med to valper fanget opp av viltkamera på sentralt sted i Østmarka.

MOR OG BARN: Ulvemor og de to valpene ble fanget opp av viltkamera i sommer sentralt i Østmarka.

Tror flere ulver har herjet

– Det er svært sannsynlig at det er flere ulver som har vært på jakt, sier Ida Glemminge i Statens naturoppsyn, som har sett videoen.

Hun sier det nok har vært mange rådyr i området, basert på ligge- og beitegropene på filmen.

Vanligvis sniker ulvene seg innpå rådyrene når de hviler om natten.

– Det går veldig fort og er over på bare noen få sekunder.

Ida Glemminge, Statens Naturoppsyn

SJELDENT: – Det er ikke så ofte man kommer over steder som det vi ser på denne videoen, sier Ida Glemminge i Statens naturoppsyn. Ulven opererer primært på nattetid og normalt uten at noen oppdager verken den eller matrestene.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Elg er førstevalget

Ulvefamilien lever hovedsakelig av elgkalver, men fanger også gjerne rådyr.

– Ulvene tar både elg og rådyr, men elg er den foretrukne dietten. Ulv kan også spise bever og hare. Den kan ta livet av rødrev og grevling, men de pleier ikke å bli spist. Ulv kan også spise skogsfugl, sier Glemminge.

Årlig tar ulvene rundt 120 elg, men de har også store revir.

– Ulvene påvirker dyrelivet i Østmarka. De tar andre dyr enn jegerne, som for eksempel rødrev. Selv om ulven også jakter på de samme dyrene som jegerne, som elg og hjort, så velger ofte ulven en annen alder eller tilstand på de dyrene de tar ut.

Elg drept av ulv

ULVEMAT: Denne elgen ble spist av ulver i 2009 i området mellom Rødenes og Rømskog i Østfold. Det var mange ulvespor rundt kadaveret.

Foto: Viltnemnda i Marker og Rømskog