Hopp til innhold

Vipps eller kontanter til konfirmanten?

Meningene er delte – men det er ikke bare hva ungdommene foretrekker som er avgjørende. Ikke alle er klar over at det ligger noen snubletråder her.

Konfirmant - penger eller Vipps?

Penger er bra, men Vipps er bedre, ifølge konfirmanten André Faye Solvang.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Hvordan skal du gi penger til den håpefulle konfirmanten? Tradisjonelt har vi sverget til konvolutter med et flott kort, og puttet inn noen skinnende sedler. Gjerne et betydelig beløp. Men det er nye tider, og folk flest har ikke kontanter uten å måtte ta ut i butikk eller minibank.

Derimot bruker folk Vipps til alt mulig, og en pengegave via den elektroniske betalingsløsningen er både lettvint og raskt. Men er det ikke mer personlig å få fysiske kontanter i konvolutten?

– Jeg vil helt klart ha pengene inn på konto – helst på sparekonto, sier Mathias Fredriksen, som er konfirmant i år. Han har ingen følelser rundt å få pengene i en konvolutt.
– Når jeg får dem inn på konto får jeg renter på dem med en gang, sier han.

Kameraten, André Faye Solvang, er helt enig.

– Jeg skal bruke alle konfirmasjonspengene til å kjøpe båt, og når jeg har dem på konto får jeg oversikten, sier han.

André Faye Solvang og Mathias Fredriksen

André Faye Solvang og Mathias Fredriksen gleder seg til konfirmasjonen, og vil gjerne ha renter på pengene de får.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Risikabelt

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB er ikke i tvil.

– Det er ganske skummelt å få såpass mye penger og ha dem liggende hjemme, sier hun. Mange konfirmanter får flere titalls tusen kroner, og noen enda mer.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener Vipps er tryggest.

Foto: NRK

– En annen ting er at det er en liten jobb å komme seg i banken og få satt inn pengene, Ikke minst blir det fristende for ungdommene å bruke en del av pengene før de kommer så langt, fremholder hun.

Begrensninger

Men det er ikke helt problemfritt å bruke Vipps. En av ulempene er at Vipps ikke er tilgjengelig for ungdom under 15 år, og mange konfirmanter har ikke fylt 15. Det er noe Vipps jobber med. De har lenge annonsert en egen barne- og ungdomsvipps, der den nedre aldersgrensen er sju år.

Det er en litt begrenset Vipps, der det ikke er mulig å sette inn mer enn et visst beløp i året. Et beløp som sannsynligvis ikke vil være tilstrekkelig til å ta imot så store beløp det ofte er snakk om ved konfirmasjon. Det er også begrenset hva ungdommene kan betale for gjennom Vipps.

Kommer snart

Men selv om ungdomsvipps ble annonsert høsten 2017 har det ennå ikke kommet noe.

– Vi jobber kontinuerlig med løsningen, og tror vi har det på plass før konfirmasjonsperioden til høsten, forteller kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes.

Inntil det kommer på plass, mener hun det er et alternativ at gavene overføres til foreldrenes Vipps.

– På den måten blir det enkelt å overføre beløpene til barnas sparekonto, eller andre kontoer som passer, sier hun.