Vinden tok med seg stjernen

Det ble tent tusenvis av julelys første søndag i advent. Men treet på Universitetsplassen i Oslo mangler stjerne.

– Årets tre har ingen stjerne. Det blåste så mye i dag morges at 1,5 meter av toppen av treet brakk av, sa ordfører Fabian Stang da han var med på tenning av julegranen på Universitetsplassen i Oslo i dag.

Mange hadde også tatt turen til Oslo sentrum. Det startet med fakkeltoget i regi av Frelsesarmeen som gikk fra jernbanetorget til Universitetsplassen. Og granen ble tent, selv uten stjerne i toppen.

Saken fortsetter under videoen

Julegranen tennes på Universitetsplassen i Oslo julen 2013

Se julegrantenning på Universitetsplassen i Oslo

Det var relativt mildt i Oslo, og uten snø minnet det mer om høst enn vinter første søndag i advent. Men tradisjonen tro var Frelsesarmens julegryte på plass og det var også Lysejordet skoles barnekor.

Lysejordet skoles barnekor synger på julegrantenning på Universitetsplassen i Oslo

Lysejordet skoles barnekor synger på julegrantenning på Universitetsplassen

Tusenvis av julelys tent i dag

Det var duket for mange julegrantenninger i dag rundt omkring i Oslo og Akershus. Politiet på Romerike twitret at både julegrantenningene i Jessheim og Lillestrøm førte til trafikale problemer.

Utenfor Frognerparken var det også tett trafikk, og flere hundre hadde møtt opp for å se ordfører Fabian Stang tenne julegranen der også, bare en halv time før granen på Universitetsplassen. Ordføreren har hatt et aldri så lite julegranmaraton i dag.

– Det det noen snille barn her? spurte Stang da han talte til de som hadde møtt opp i Frognerparken.

Og han fikk et rungende ja tilbake.

– Er det noen snille voksene her? spurte ordfører.

– JAAAAAAAAAAA, svarte forsamlingen.

– Det er ikke alltid voksene er så snille. Jeg synes vi skal være mye snillere med hverandre, sa ordføreren som en oppfordring i juletiden.

Skøyen pikekor stod pent oppstilt i nissedrakter. Og ordføreren telte ned fra ti til julegrantenning. Men lysene kom ikke på. Det ble stille i forsamlingen. Sekundene gikk, og ordføreren småpratet mens alle ventet på at treet skulle lyses opp.

– Jeg har ennå ikke vært på en julegrantenning der lysene har kommet på når de skulle, sa ordføreren lattermildt.

Etter noen lange sekunder kom lysene endelig på, men slukket like fort igjen før de nok en gang ble tent. Og da til et stort "Åååååååhhhh!!!!!!" fra folkemengden og full applaus.

Deretter sang pikekoret Du grønne, glitrende tre.

Ny tradisjon

Litt tidligere på dagen, i det solen gikk ned, tente operaen lysene på sitt juletre.

– Det er tredje året vi tenner julegranen her foran operaen. Og da kan vi kalle det en tradisjon, sa Mona Rafn. Hun er sponsor- og arrangementsjef hos Den Norske Opera og Ballett.

Store og små hadde fått utdelt små lommelykter som de ble oppfordret til å tenne samtidig som treet. Etterpå ble det servert gløgg og pepperkaker i Operaens restaurant.

Les også: