Hopp til innhold

Forsvarsministeren: – Rygge er spennende

Justis- og beredskapsdepartementet vil sammen med Forsvarsdepartementet se på mulighetene for et felles øvings- og kompetansesenter for beredskapsaktørene.

Forsvar politi helikoptre

Det kan bli aktuelt å legge et øvings- og beredskapssenter til Rygge flystasjon.

Foto: Peder Torp Mathisen

Det er regjeringen som har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i oppdrag å utrede behovet for et øvings- og beredskapssenter.

– Regjeringen vil legge til rette for at beredskapsaktørene kan trene mer sammen. Det vil bidra til å videreutvikle et effektivt samarbeid og gode rolleforståelser. Det gir igjen økt samlet beredskap i Norge, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo i en pressemelding.

I fjor besluttet Forsvaret at mye av aktiviteten ved Rygge flystasjon skulle avvikles.

Tilbake står kun en liten enhet i Forsvaret, en såkalt kompaktbase, med et SeaKing-redningshelikopter, et bell-helikopter til støtte for politiet og spesialstyrkene, og noe kompetanse knyttet til å kunne ta imot jagerfly på høy militær beredskap.

– Rygge er et velegnet alternativ

Det frigjøres da store arealer med infrastruktur som kan egne seg til rednings- og beredskapstrening.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener initiativet til å utvikle Rygge til et øvingssenter for beredskapsaktørene er spennende.

– Dette er et spennende initiativ med tanke på mulighetene for videre bruk av området når Forsvaret trekker seg ut, sier hun.

Stortingsrepresentant for Østfold Arbeiderparti Svein Roald Hansen er glad for nyheten, og mener at Rygge vil være en godt egnet plassering for et slikt senter.

– Jeg er sikker på at utredningen vil bekrefte det forarbeide som er gjort av kommunene i distriktet og at Rygge er velegnet og et veldig godt alternativ på grunn av de fasiliteter som er der og den sentrale beliggenheten, sier Hansen.

Han får støtte av stortingsrepresentant Irene Johansen (Ap).

– Dette kommer etter at vi spilte det inn til statsbudsjettet for 2014. Vi har stått på via møter og samtaler for å få til dette nå, og dette er vi veldig fornøyd med, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener Rygge flystasjon er et spennende alternativ.

Foto: Espen Andersen / NRK

– Vi har det beste utgangspunktet

Inger-Lise SKartlien

Ordfører i Rygge Inger-Lise Skartlien er forsiktig optimist med tanke på å få et øvings- og kompetansesenter til Rygge.

Foto: NRK

Mulighetsstudien skal vurdere både nasjonale og regionale behov. Behovet skal vurderes i lys av eksisterende og planlagte sentre.

Ordfører i Rygge, Inger Lise Skartlien (Ap), sier til NRK at Rygge vil være en god plassering, men hun er forsiktig med å juble for tidlig.

– Dette er en veldig positive nyheter. Vi har gått i bresjen for at det er behov for at nødetatene skal trene sammen, og at myndighetene er enig i dette er en fjær i hatten synes jeg.

Men det noen automatikk i at det er Rygge som eventuelt får dette?

– Nei, det er det ikke. Det er flere som har meldt seg på underveis her. Men vi synes at vi har det beste utgangspunktet, med den militære flyplassen hvor noe av driften skal avvikles, men helikopterberedskapen skal beholdes.

Det er i dag virksomhet ved Sivilforsvarets beredskaps- og kompetansesenter på Stavrum, Norges brannskole ved Kjelsund, Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern.