Vil tilrettelegge bedre for amfetaminavhengige i Oslo

Behandlingsinstitusjoner for rusavhengige vil nå tilrettelegge bedre for amfetaminavhengige i Oslo. Selv om amfetaminmisbruket øker stadig, blir kun heroinmisbrukere prioritert i helsevesenet.

Plata ryddet for rusmisbrukere

Heroinavhengige kan få sterkere fysiske absistenser enn amfetaminavhengige, og er i større fare for å ta overdose. Dermed har de blitt prioritert til behandling.

Foto: Olsen, Linn Cathrin / SCANPIX

– Vi forsøker nå å bygge opp behandlingsapparatet for å hånd om en økende andel amfetaminmisbrukende, sier overlege og medisinsk rådgiver Rune Strøm ved Rusakuttmottaket på Oslo universitetssykehus.

Og det har han god grunn til. NRK har fortalt at amfetaminmisbruket øker kraftig i Oslo, ifølge Rusmiddeletaten og rusavhengige selv.

– Stor forskjell i behandlingen

De amfetaminavhengige blir nedprioritert i helsevesenet bak heroinmisbrukerne, mener Foreningen for human narkotikapolitikk.

Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk

Arild Knudsen er bekymret for manglende behandling av amfetaminavhengige.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Leder Arild Knutsen er bekymret for at amfetaminavhengige nå kan bli hengende etter i en rusmiddelomsorg som i stor grad er fokusert rundt heroinavhengige.

– Det er en stor forskjell i behandlingen. Er du avhengig av heroin så har du tilgang til medisinsk hjelp og institusjoner, men er du avhengig av amfetamin så har du ikke de samme mulighetene, sier han.

Forstår kritikken

Overlege Rune Strøm forstår kritikken fra Arild Knudsen.

– Vi har i høyere grad prioritert de med høyere abstinensreaksjoner, sier han.

Heroinavhengige kan nemlig få sterkere fysiske absistenser enn amfetaminavhengige, og er i større fare for å ta overdose. Dermed har de blitt prioritert til behandling.

– En del med et tungt herionmisbruk er i risokosonen for å få alvrolige skader, i forbindelse med bruk av sprøyter som er vanligere i denne gruppen. Mange av de som er ute av kontroll med herion er også i høyrisko for overdoser og så videre, mens man ikke ser den samme risikofaktoren hos de som misbruker amfetamin, sier Strøm.