Hopp til innhold

Vil ta opp allsang-konkurransen

Næringsdrivende og foreninger i Halden tar «en Stoltenberg», og understreker for kommunen at det ikke bare er GrenseArena as som kan håndtere Allsangen.

Allsang på grensen, Halden

KAMP OM ALLSANG. GrenseArena as ser ut til å en konkurrent på arrangørsiden i tilknytning til Allsang på grensen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Jens Stoltenberg sa i en tv-debatt før valget i år at «Jeg er jo her jeg», i fall de borgerlige partiene ikke klarte å finne sammen i et styringsdyktig flertall.

Uttrykket er nå adoptert og justert av flere næringsdrivende og foreninger i Halden.

Grupperingen ønsker å tydeliggjøre for kommunen at de eksisterer, og at det ikke kun er GrenseArena as som kan ta hånd om Allsang på grensen-arrangementene.

«Vi er jo her vi», heter det mandag fra den nye grupperingen, som kaller seg Fredrikshald Arena.

Signalet er at den nye grupperingen ønsker å kjempe om Allsang-arrangementet, dersom kommunen bestemmer seg for å videreføre satsingen gjennom ekstern hjelp.

LES OGSÅ:

(Teksten fortsetter under bildet)

Magne Rekstad

– VI ER JO HER VI! - Vi ønsker å være med i konkurransen, dersom Halden kommune bestemmer seg for å videreføre Allsang på Grensen gjennom et eksternt selskap, sier Magne Rekstad.

Foto: Privat

Stor Allsang-kompetanse

De som nå ønsker å ta opp konkurransen med GrenseArena as om Allsang-arrangementene er Kongshallene, Curtisen og Fredriksten festningshotell, som alle tre er etablissementer med tilhold på Fredriksten festning.

I tillegg kommer «Allsammen», som er en sammenslutning av 13 lokale klubber, lag og foreninger med sterk tilknytning til Allsang på Grensen.

”Allsammen” er en organisasjon bygget opp i årene 2007-2013, mens Halden kommune selv har stått som arrangør av de TV2-sendte programmene.

Sammenslutningen har stor kompetanse på gjennomføring av arrangementer, og både inntektene av Allsang og andre arrangementer, kommer lag og foreninger i Halden til gode.

Også Halden Tourist, som jobber med å markedsføre Halden internt og eksternt, har undertegnet brevet som i dag ble sendt Halden kommune ved ordfører og rådmann, og samtlige gruppeledere i de politiske partiene.

Formaliserer samarbeid

– Fredriksten Arena ble etablert som arbeidsnavn for fire år siden, og formaliseringen av samarbeidet gjennom et eget selskap er en naturlig videreføring og styrking av et fra før av meget godt samarbeid mellom aktører som holder til og hører hjemme på festningen, sier talsperson Magne Rekstad til NRK.

Det slås fast at det har vært en rivende utvikling på Fredriksten de senere årene, og den positive utviklingen fortsetter.

– Vi vil gjennom samarbeidsavtaler med aktørene som for eksempel Allsammen ha all nødvendig kompetanse for å gjennomføre arrangementer på festningen med høy kvalitet, kombinert med lavest mulig kostnader.

Fredriksten Arena kan gjennomføre alle praktiske oppgaver knyttet til arrangementer, og vil også tilby salg av TV-reklame for "Allsang på Grensen", dersom dette blir en mulighet, sier Rekstad.

"Allsammen", Kongshallene, Curtisen og Fredriksten festningshotell, Haldenentusiastene og Halden Tourist går sammen for å videreutvikle Fredriksten festning for alle arrangementer, heter det i e-posten som er sendt rundt 100 personer i Halden, politikere inklusive, i ettermiddagstimene mandag.

Les sang:

Allsang på grensen, Halden

ALLSANG TIL MILLIONER. I 2012 laget PwC en rapport som viste at 42.000 besøkende stod for en verdiskapning lokalt på 15,2 millioner kroner. Mediebyrået Retriever har beregnet verdien per spaltemillimeter presseoppslag knyttet til Allsang og Halden til 10 millioner. Verdien på selve TV- sendingen, hvis det hadde vært betalt tid, er beregnet til rundt 90 millioner kroner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sur sang ved grensen

Det har blåst friskt rundt Allsang på grensen og GrenseArena as i den senere tid.

Ordfører Thor Edquist sponset aksjeselskapet GrenseArena as tidligere i år, og har senere trukket dette tilbake – da det ble spørsmål om hans habilitet knyttet til den politiske behandlingen av det privateide aksjeselskapet.

Edqquist har også poengtert viktigheten av at det tas raske beslutninger i forhold til Allsang, og det er hevdet at ”det er en kø av interesserte”, som ønsker å overta Allsang-arrangementene fra Halden.

Men TV2 kan ikke bekrefte at det haster med en avgjørelse, og prosjektleder for Allsangen i TV2, Bård Eriksen, vil heller ikke si noe om at det finnes en kø.

Da NRK Østfold spurte i de fem andre bykommunene i Østfold, var det kun Fredrikstad som svarte at de hadde meldt sin interesse for Allsangen.

Les også:

En gavepakke

GrenseArena as, som fikk anledning til å presentere sine planer om å overta Allsang på grensen i et møte med gruppelederne sist mandag, har også kommet med et skriftlig forslag til kommunen, som inntil torsdag i forrige uke ikke var offentlig kjent.

Da dokumenter til torsdagens formannskapsmøte dukket opp på kommunens nettsider het det, at GrenseArena as ønsker to millioner i tilskudd fra kommunen og en underskuddsgaranti for å ta på seg gjennomføringen av Allsangen.

Da NRK presenterte forslaget fra GrenseArena as til kommunen for en av Østfolds mest meriterte produsenter og konsertarrangører de siste 30 årene, Gusty Utterdahl fra Fredrikstad, svarte han at dersom kommunen endte på et slikt tilbud til en arrangør ville det nærmest ha vært for godt til å være sant.

– Dersom en arrangør fikk et slikt tilbud, ville det være en veldig raus løsning. Det er en gavepakke, sier han til NRK.

Rådmannen anbefaler grundigere gjennomgang av GrenseArenas forslag, og ber om å få jobbe mer med innhold før politikerne tar en beslutning.

Les rådmannens forslag til Allsang og GrenseArena i dokumentene til formannskapets møte den 26. september i år (fra side 85 og nedover) Her

Vil kvitte seg med underskuddsforetak

Siden 2007 har Halden kommune i egen regi stått for Allsang-arrangementet på Fredriksten festning.

I rådmannens dokumenter til formannskapets møte kommende torsdag fremgår at for 2012 var kostnadsrammen for Allsang på 10.482.000 inklusive moms.

Samlede inntekter for dette året var kr 7.887.000,-, og besto i hovedsak av billettsalg, sponsorer, standutleie, parkering og stolutleie.

Halden kommunes tilskudd i 2012 utgjorde om lag 2,6 millioner kroner. For 2011 utgjorde tilskuddet rundt 3,7 millioner kroner.

Kommunens netto utgift for 2013 ser ut til å bli på 3,7 millioner kroner, samt lønn til prosjektlederstilling, og det er rundt 1,7 millioner mer i rene kroner enn det politikerne vedtok brukt på Allsang for 2013.

– På bakgrunn av ubalansen i Halden kommunes økonomi, foretas det en gjennomgang av kommunens bruk av økonomisk støtte til oppgaver som ikke er lovpålagte.

Det økonomiske bidraget til Allsang på Grensen faller innunder denne type oppgaver, heter det fra rådmann Gudrun Haabeth Grindaker til formannskapet.

– Gi et formelt tilbud

GrenseArena as mener å kunne videreføre arrangementet på en rimeligere måte enn det kommunen har klart til nå.

Det er så langt ikke presentert noe konkret fra selskapet, som sier hvordan de skal makte å gjøre arrangementet rimeligere enn det kommunens Allsang-organisasjon bygget opp gjennom sju år, har klart det.

Rådmannen ønsker at Halden kommune bruker 1,6 millioner kroner på Allsang i 2014, og deretter kutter støtten helt.

– Vi registrerer rådmannens innstilling. For vår del har vi presentert vårt selskap og våre ideer for utviklingen av Allsang på Grensen til administrasjonen og politiske ledere.

For å kunne være ytterligere konkrete kommer vi i løpet av helgen til å gi et formelt tilbud til kommunen som tydeliggjør kostnader og besparelser for Halden kommune, slik at vi forhåpentligvis kan rydde av veien en del av de usikkerhetsmomenter som er pr. i dag, sier daglig leder i GrenseArena as, Per Olav Andersen, til NRK.

Andersen sa til NRK fredag, at han ikke var kjent med om det fantes andre interesserte til å overta Allsang-arrangementet, og inntil i dag har heller ingen annen meldt sin interesse.