Hopp til innhold

Vil starte ny Steinerskole allerede neste høst

En initiativgruppe jobber med å få på plass en hastegodkjenning for en ny videregående Steinerskole på Filtvedt i Hurum, med skolestart allerede neste høst. Steinerskolen i Røyken gikk konkurs i forrige uke.

Røyken videregående Steinerskole

Ingrid Nilsen Furuvold (t.v.) fikk bare to måneder på den videregående Steinerskolen i Røyken før den gikk konkurs. Mor Eva Nilsen (t.h.) er med i en gruppe som nå jobber med å få plass ny skole i Hurum fra neste høst av.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Inspirasjonen henter vi fra elevene og foreldrene som i sorg og fortvilelse forteller oss at livet ble forandret til det bedre når de gikk fra den offentlige skolen til Steinerskolen i Røyken, sier talsperson Kjetil Dias Sørensen. Han snakker på vegne for initiativgruppa for ny videregående Steinerskole i Hurum.

Gruppa består av politikere, økonomer, folk med byggfaglig kompetanse og personer med erfaring fra Steiner-filosofien. De ønsker å starte en skole som har en mer bærekraftig struktur enn skolen som gikk konkurs i Røyken.

– Men nå viste det seg at den Steinerskolen som var der ikke klarte seg. Den er konkurs. Hvordan skal en ny skole overleve?

– Den vil få et annet utgangspunkt. Bygningsmassen blir sentral her. Det må være økonomisk forsvarlig. Det skal vi klare med god profilering, markedsføring og familier som allerede er motivert for Steinerskolen, sier Sørensen.

Gikk konkurs

Elever ved Røyken videregående Steinerskole

Elevene ved Røyken videregående Steinerskole fikk tilbud andre steder etter konkursen forrige uke.

Foto: Røyken videregående Steinerskole

Den 15. oktober sendte styret ved Røyken videregående Steinerskole ut melding til elever og foreldre om at 83 elever mister skoleplassen, og at 30 lærere mister jobben:

– Skolen har hatt en vanskelig økonomi over lang tid. Likviditeten har vært stram, og skolen har ikke hatt noen reserver å tære på. Og i en situasjon hvor elevtallet har falt over flere år, har vi prøvd å pakke sammen undervisningen og redusere lærerbemanningen, og det har vi holdt på med helt til det siste, men nå går det ikke lenger, sa styreleder Grim Okstad.

Ingrid Nilsen Furuvold fikk bare åtte uker på den videregående Steinerskolen i Røyken før den gikk konkurs. Hun rakk å bli glad i skolefilosofien:

– Jeg ble møtt av lærere som så hele meg som menneske og elever som tok meg imot på en helt annen måte enn jeg var vant til. Det var vanskelig å vite hva jeg skulle gjøre da skolen plutselig ble lagt ned. Jeg ser behovet for en ny skole, sier hun.

Moren, Eva Nilsen, er med i gruppa som jobber med å få stablet ny videregående Steinerskole på beina.

–Vi har bred kompetanse og jobber med å få plass en ny stiftelse, god økonomi og ordne alt det juridiske. Kanskje skal vi begynne med en mindre skole og bygge stein på stein, sier Nilsen.

Tror på internatskole

Astrid Sund

Astrid Sund har lang erfaring med barnehage som drives etter Steiner-filosofien.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Astrid Sund driver barnehage etter Rudolf Steiners filosofi. Hun tror en ny Steinerskole på Filtvedt kan få enda bedre levekår enn den som gikk konkurs. Skolen må holde til i midlertidige lokaler fram til en ny skole kan bygges.

– Det er et behov for Steinerskole med tanke på frafallet i den offentlige skolen. Internatskole kan være bra både med tanke på alle de som bor steder hvor grunnlaget for en egen Steinerskole ikke er til stede, og for ungdom som kan ha godt av en pause fra foreldrene, sier Sund.