Vil spre metadonutdelingen

Beboerne på Tøyen klager på store ansamlinger av narkomane på Tøyensenteret. Nå vil Oslo kommune at de narkomane henter metadon andre steder.

Metadon
Foto: NRK

Bydelsdirektør i Bydel Gamle Oslo, Lasse Østmark, oppfordrer fastlegene i bydelen til å forskrive metadon til henting på andre apoteker enn det på Tøyensenteret.

- Fordi det skjer metadonutdeling i så stor utstrekning på Tøyen apotek blir Tøyensenteret og området rundt sterkt preget av narkomane. Det finnes andre muligheter enn Tøyen apotek, og vi ønsker da å ikke få hele konsentrasjonen på Tøyensenteret, sier han.

- De narkomane jages vekk

Arild Knutsen

Arild Knutsen er leder for foreningen for human narkotikapolitikk.

Leder for foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, reagerer sterkt på oppfordringen fra bydelsdirektøren, og mener de narkomane blir jaget vekk.

- Dette her er tidligere rusavhengige. Når de var aktive ble de jaget vekk av politi, vektere og av andre og de ble skjøvet fra byområde til byområdet. Og så kommer de inn til behandling og opplever det samme, sier Knutsen.

- Når du blir jaget vekk over alt og føler deg uønsket hvor enn du beveger deg får du ikke noe progressjon i livet, men snarere tvert imot, fortsetter han.

- For stor belastning

Men bydelsdirektøren ser det ikke på den måten.

- Det er ikke noe avvisning av dem som mennesker, men vi ser at belastningen på et lite geografisk område blir veldig høy, svarer Østmark.

Gratis subutex på Tøyen

Men Knutsen mener ikke ansamlingene av narkomane på Tøyensenteret kommer av metadonutdelingen på apoteket. Rett over gata ligger nemlig Klinikk Motivasjon. Det er det eneste stedet i Oslo hvor narkomane kan komme og få gratis subutex, et legemiddel med omtrent samme effekt som metadon.

- Det finnes flere apoteker i Oslo hvor metadonbrukere henter medisinen sin, men det er bare på tøyen de kan komme og få gratis subutex, og det er det ganske mange som gjør, sier Knutsen.

- Jeg tror ikke det er noen direkte sammenheng der fordi vi har oversikt over at det er mange flere som får metadon på Tøyen apotek, sier bydelsdirektøren.

Beboerne klager

Ruth Remen og Aud Rene Wang sitter og koser seg i sola på Tøyensenteret. Selv har de ikke opplevd noen problemer med de narkomane, men de skulle gjerne sett at de oppholdt seg andre steder.

- De er til sjikane her, men det er sikkert like gærent uansett hvor dem kommer. Men det hjelper jo ikke oss, vi vil gjerne få fjerna dem, sier de to.

Og flere av de narkomane forstår beboerne godt.

- Jeg skjønner jo vanskeligheten til folka her, men de må jo hente et sted de narkomane også. De er jo vanlige mennesker som prøver å vende tilbake til samfunnet, så jeg synes de burde ta litt hensyn til det også, sier en av de tidligere narkomane som oppholder seg på Tøyensenteret.

- Villa MAR er løsningen

Bydelsdirektøren håper den endelige løsningen vil være å opprette et Villa MAR i bydelen. Det finnes flere slike rundt om i byen, hvor de narkomane kan få metadon, men også hjelp til alt fra å vaske klær til søke jobb.

- Villa MAR handler ikke bare om metadonutdeling. Det er også mer hjelp til å mestre sin livssituasjon, og komme inn i en positiv utvikling. Og vi håper jo da at det langsomt, men sikkert, vil føre til en endring, avlsutter Østmark.