Hopp til innhold

Vil sparke mannskapet på Air Baltic-flyet

Air Baltic forbereder oppsigelse av mannskapet på fire som ble tatt i en promillekontroll på Oslo Lufthavn lørdag.

AirBaltic på Gardermoen

FYLLEKJØRING: Besetningen på airBaltic-flyet er midlertidig suspendert fra stillingene sine.

Foto: Erling Langeland

Grunnen er skaden de har påført selskapet, opplyser flyselskapet.

Mandag formiddag ble kapteinen, en styrmann og to kabinansatte framstilt for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett.

Kapteinen og styrmannen ble varetekstfengselet i to uker, fordi politiet frykter at de skal dra fra landet.

– Politiet frykter at dersom de forlater Norge, vil de ikke vende tilbake for å gjennomføre straff dersom de blir dømt, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen.

De to flyvertinnene ble begge varetektsfengslet i en uke.

Innfører nye sikkerhetstiltak

De fire ble stoppet i en kontroll lørdag morgen, på Oslo lufthavn. De jobber for det latviske selskapet airBaltic, som skulle fly et charterfly med over 100 passasjerer til Kreta for Star Tour.

De foreløpige blodprøvene viser at piloten hadde 0,4 i promille, styrmannen hadde 1,2, den ene flyvertinna hadde 0,4 og den andre 0,8.

Nå øker det latviske flyselskapet sine sikkerhetsrutiner, og har bestemt seg for å alkoholteste alle personell som har en viktig sikkerhetsrolle om bord, skriver de i en pressemelding.

Selskapet har også økt antall daglige tester med umiddelbar virkning. Tidligere har airBaltic testet personell med stikkprøver hver dag.

– Air Baltic har suspendert de fire ansatte, og forbereder oppsigelse, skriver de videre i pressemeldingen, der de understreker at Air Baltic har nulltoleranse for å bryte med sikkerhetsrutinene.

– Har det tungt

Flyselskapet beklager også ovenfor publikum, og takker Oslo lufthavn og norsk politi for å ha grepet inn i situasjonen. Både piloten, styrmannen og de to flyvertinnene har innrømmet at de drakk sprit dagen før de ble tatt.

– De har det tungt, selvfølgelig. De ønsker seg hjem til familie og barn, sier Runa Korsberg, som er forsvarer for flyvertinnene.

Også Oslo lufthavn har planer om å øke frekvensen på promilletester av besetningsmedlemmer, skriver Aftenposten. Hittil har slike promilletester blitt gjennomført sporadisk.