Hopp til innhold

Vil sondere til høyre og venstre

Miljøpartiet De Grønne gjør et brakvalg i Oslo og havner i vippeposisjon. Byrådslederkandidat Raymond Johansen (A) vil sondere både til høyre og venstre for å ta tilbake makten etter 18 år med borgerlig i hovedstaden.

Raymond Johansen

VIL SONDERE: Byrådslederkandiat for Arbeiderpartiet vil sondere med de fleste partiene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Valglogo

– Det er naturlig å snakke med Venstre og Kristelig folkeparti, sier Raymond Johansen.

De eneste partiene Johansen er sikker på at han ikke vil forhandle med er Høyre og Frp, ellers holder han det åpent hva slags samarbeid han ønsker å inngå etter kveldens valgresultat.

Først og fremst er det knyttet spenning til sonderinger med Miljøpartiet De Grønne. MDG har sagt at de er blokkuavhengige. Johansen tror Arbeiderpartiet har mer å tilby enn de borgerlige.

– Vi kommer til å legge til grunn et grønnere forslag enn høyresiden.

Når 99,9 prosent av stemmene i Oslo er talt opp viser blokkfordelingen 28 mandater til den borgerlige siden, og 26 mandater til venstresiden. MDG får fem mandater. Det setter dem i vippeposisjon, og Johansen er forberedt på de vil bruke det til sin fordel.

– Det er både forventet og klokt av dem å bruke den makten de har.

Høyre tilbake

Resultatene viser at Høyre går tilbake 3,7 prosentpoeng til 31,8 og taper tre mandater. Fremskrittspartiet får 6 prosent, Venstre går tilbake 1,3 prosentpoeng til 6,9 prosent og taper ett mandat.

På venstresiden går Rødt frem 1,4 prosentpoeng til 5,1 og tar ett mandat. SV taper ett mandat fordi de har mistet 0,9 prosentpoeng. Arbeiderpartiet går tilbake 1,3 prosentpoeng, men mister ingen mandater.

Miljøpartiet De Grønne går frem 5,7 poeng og øker fra ett til fem mandat.

Ønsker et grønt skifte

Tone Tellevik Dahl, Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, sier de hele tiden har skjønt at MDG ville havne på vippen, og håper nå at partiet vil finne den røde politikken mer interessant enn den blå.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på et grønt skifte, og velgerne har sagt tydelig fra at de ønsker seg det.

Valgsending

Tone Tellevik Dahl, Aps ordførerkandidat i Oslo, tør ikke juble selvom hun mener partiet har gjort et godt valg.

Usikkerhetsmomentet

– Vi har gjort et godt valg, men usikkerhetsmomentet er hvor MDG vil gå, understreker hun.

Hun mener byens befolkning vil merke et eventuelt skifte ved en annen type politikk enn det byen har hatt de siste 18 årene.

– Vi vil være en kommune som faktisk bygger barnehager og ikke bare lar de private gjøre det, vi vil ansatte flere i eldreomsorgen og bygge sykkelveier.

Sist venstresiden i Oslo hadde makten var fra 1992 til 1997. Først samarbeidet Arbeiderpartiet (A) og Sosialistisk venstreparti (SV), og da var Arbeiderpartiets byrådskandidat Raymond Johansen (A) miljø- og samferdselbyråd fra SV.

Gikk etter kabinettspørsmål

Etter valget i 1995 meldte Johansen overgang fra SV til Ap, samtidig gikk SV ut av byrådet etter et dårlig valgresultat. Arbeiderpartiet dannet byråd alene.

Den borgerlige siden hadde flertall, men klarte ikke å komme til enighet om et styringsdyktig byråd. Ap-byrådet ble felt da byrådsleder Rune Gerhardsen stilte kabinettspørsmål da det skulle stemmes over 1997-budsjettet.

Det borgerlige byrådet i Oslo har sittet ved makten i 18 år. I løpet av de årene har Høyre både styrt alene og vekselsvis sammen med Venstre og Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet.