Vil slå sammen Oslo og Bærum

Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup mener dagens kommunegrense mellom Oslo og Bærum er et kunstig skille gjennom en veletablert jobb- og boregion.

Nikolai Astrup

OSLO+BÆRUM= SANT? Leder i Oslo Høyre Nikolai Astrup synes Bærum og Oslo hører naturlig sammen og vil at kommunene slår seg sammen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Oslo og Bærum er på mange måter et sammenhengende byområde. Det er ikke sånn at bebyggelsen stopper før grensen og starter igjen på andre siden. Det henger tett sammen.

I VG i dag foreslår Astrup at kommunene slår seg sammen, han åpner også for at man i første omgang kan samarbeide tettere om enkelte oppgaver.

Han tror både innbyggerne og næringslivet kan nyte godt av det.

– Fornebubanen er et veldig godt eksempel. Vi tror vi hadde kommet mye lenger i det prosjektet hvis vi hadde vært én kommune.

Nylig ble det kjent at banen er forsinket flere år.

Kan bli stående alene

Samtidig viser Astrup til at Bærum kan bli stående alene mellom to storkommuner dersom Asker slår seg sammen vestover. Asker jobber nemlig for en sammenslåing med Røyken og Hurum. Hurum hadde nylig en folkeavstemning hvor flertallet sa ja til en slik sammenslåing. Og Astrup mener det er en naturlig sammenslåing.

– Asker er på mange måter en distriktskommune, mens Bærum henger tett sammen med Oslo.

Samtidig mener han det er mer naturlig at Bærum samarbeider regionalt med Oslo enn med en eventuell storregion fra Hallingdal til Halden.

– Oslo er ikke interessert i å delta i denne nye storregionen. Det vil være unaturlig for Oslo å gi fra seg oppgaver. Vi har i dag styring over de videregående skolene for eksempel. Det er ingen grunn til at vi skal gi fra oss den.

Han mener et fylkeskommunalt samarbeid om blant annet skoler og transport kan være ett skritt på vei mot sammenslåing, dersom Bærum ikke er klar for kommunesammenslåing nå.

Johansen er negativ til sammenslåing

Raymond Johansen

LUNKEN BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen liker ikke tanken på å slå Oslo sammen med Bærum.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er relativt lunken til ideen.

– Jeg som kommer fra den andre siden av Oslo må også forholde meg til kommuner som Lørenskog, Skedsmo og Nittedal. Det jeg i alle fall kan være enig med Astrup i, er at vi må finne enda bedre måter å samarbeide på i Oslo-regionen, sier han til VG.

Men Astrup er åpen for å invitere flere kommuner inn i Oslo-varmen, og nevner spesielt Oppgård, som ligger øst for Oslo.

– Jeg er åpen for å snakke med alle kommuner rundt Oslo det er naturlig å snakke med.

Vil ikke være en bydel i Oslo

Lisbeth Hammer Krog

TAKKER PENT NEI: Ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum takker pent nei til forslaget om kommunesammenslåing fra partikollegaen i Oslo.

Foto: Dang Trinh / NRK

Men i Bærum blir ikke forslaget mottatt med åpne armer.

– Osloregionens utfordringer løses på ingen måte ved at Bærum blir en bydel i Oslo. Det er det på heller ingen måte gehør for i befolkningen eller kommunestyresalen.

Krog mener likevel at Oslo og kommunene rundt må samarbeide bedre, blant annet om transport.

Mener det er et kunstig skille mellom Oslo og Bærum