Hopp til innhold

Sender idretten på kurs for å få slutt på søppelmat

– Alt for mye pølser, vafler og brus på idrettsbanene.

Debatten har gått høylytt over hele landet om hva som er riktig mat på idrettsarrangementer.

Ved å spise riktig kan du trene mer og bli en bedre utøver.

Frode Jensen, som er fagkonsulent i Østfold idrettskrets

– Blir ikke gode idrettsutøvere

Ikke minst har kritikken haglet mot arrangmenter rettet mot barn, der kioskene renner over av usunn mat.

Nå vil leder av Østfoldhelsa ta et oppgjør med den usunne kulturen på idrettsbanene.

Mye av det som selges på idrettsarenaene er for dårlig mat til å bli en god utøver av. Det er alt for mye pølser, vafler og brus i kioskene, mener Inger Christin Torp, styreleder i Østfoldhelsa.

Nå vil hun sende idretten på kurs. Sammen med Østfold idrettskrets lanserer de nå et eget kurskonsept som heter "Velg sunnere på idrettsarenaen". Kurstilbudet går ut til klubber og lag og handler om kosthold og trening.


– Ved å spise riktig kan du trene mer og bli en bedre utøver, sier Frode Jensen, som er fagkonsulent i Østfold idrettskrets og ansvarlig for kurstilbudet.

Han mener det er viktig for unge utøvere å spise riktig for å klare å henge med på skole og trening.

– Særlig for utøvere som satser er det viktig med god balanse mellom trening, konkurranser og kosthold. Men alle, både idrettsutøvere og mosjonister vil ha nytte av et sunt kosthold, sier han.

– Ikke lett å spise sundt

I tillegg har de kursing av ansvarlige for kiosker og utsalg på idrettsarenaer. Det er ikke lett å spise sunnere når det er vanskelig å få tak i bra mat i kiosken i idrettshallen.

Inger Christin Torp

Inger Christin Torp, styreleder i Østfoldhelsa, vil at flere skal ta kostholdskurs i idretten.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Allerede har tre klubber meldt seg på: Lervik IF, Askim rideklubb og Sarpsborg fotballklubb har på ulikt vis tatt imot utfordringen fra idrettskretsen og Østfoldhelsa om å gi barn og unge i klubben et godt mattilbud.


– Vi henvender oss til unge idrettsutøvere både fordi de har nytte av å kombinere idrettssatsingen sin med et godt kosthold, og fordi de er forbilder for andre unge, sier Inger Christin Torp.

Hun mener det er viktig at de voksne i klubbene tar ansvar og sørger for at det som selges av mat og drikke på idrettsarrangmentene, tar et oppgjør med søppelmaten.

– Det selges altfor mye dårlig mat og drikke i kiosker og idrettshaller, og da er det vanskelig for unge utøvere å spise riktig.

Torp tror ikke det blir vanskelig å nå ut med budskapet når det blir en bevissthet rundt det hele.

Vi håper at flere vil velge grove brødskiver og frukt i fremtiden, sier hun.