Hopp til innhold

Vil redde hallingdialekten

Ungene i Hallingdal snakker ikke lenger sin egen dialekt. Derfor arrangeres en egen dialektleir for barn denne uken på en støl i Hemsedal.

Hemsedal, dialektleir for unge

På Snertestølen i Hemsedal arrangeres det en dialektleir for unge. Undervisninga foregår under åpen himmel, og her skal ungene lære flere halllingord, slik at de kan bevare dialekten sin.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

På Snertestøl i Hemsedal er 17 unger fra hele Hallingdal samlet denne uken for å finpusse på sin opprinnelige dialekt.

Lokal identitet

I Hallingdal er det altfor få barn som snakker sin egen dialekt, mener lærer og bonde Tori Snerte. Dette er grunnen til at Snerte, Hemsedal mållag og organisasjonen Hått Halling for fjerde år på rad arrangerer dialektleiren.

Snerte synes det er rart at unge fra Ål, Gol og Hemsedal snakker bokmål.

– Jeg er opptatt av lokale tradisjoner og identitet. Det er artig å motivere dem til å holde på det som klinger i fjellheimen her oppe, sier hun.

Hemsedal, dialektleir for unge
Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Blir påvirket på skolen

Påvirkning fra en økende turisme og innflytting gjør at deltakerne snakker bymål både hjemme og på skolen.

Anne Skølt fra Hemsedal er en av de unge deltakerne på leiren, hun snakket dialekt før, men sluttet fordi hun ble påvirket av klassekamerater.

– Det var veldig vanskelig å holde på dialekten på skolen, for der er det bare noen få andre som bruker dialekt til vanlig, sier hun.

De unge deltakerne får også lære om gårdsarbeid og om dyrene på stølen. På menyen står tradisjonskost, det serveres vassgraut.

Flere nyheter fra NRK Buskerud