– Dårlig idé å permittere lærere

Drammen kommune er i ferd med å varsle permittering for de lærerne som ikke er tatt ut til streik. Det provoserer Utdanningsforbundet.

Lærere demonstrerte i Drammen

Lærere fra hele Buskerud demonstrerte i Drammen tirsdag kveld. Både de streikende i Drammen og lærere som foreløpig ikke er tatt ut i streik.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Drammen kommune vil heller spare penger, enn å sørge for at elevene får et bedre tilbud, sier Anne Lise Søgnen Heien, fylkesleder i Utdanningsforbundet i Buskerud.

Anne Lise Søgnen Heien

Anne Lise Søgnen Heien reagerer på at Drammen kommune sender ut permitteringsvarsel.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Utdanningsforbundet har tatt ut omtrent alle medlemmene de har som underviser på ungdomsskoletrinnet i streik. Mellomtrinnet og småskoletrinnet går på skolen som normalt.

Les også : Storstreiken fortsetter – og kan vare lenge

– Lærere på ungdomsskoler som ikke er tatt ut til streik bør derfor kunne brukes som en ekstra ressurs på mellomtrinnet, eller gjøre andre oppgaver som skolen har behov for, som ikke skulle vært utført av dem som er tatt ut i streik, hevder Heien.

Vanlig med permitteringer

Utdanningsdirektør i Drammen kommune, Jan Sivert Jøsendal, vil ikke kommentere uttalelsene fra Utdanningsforbundet. Han sier det er vanlig under en streik å permittere andre ansatte, men understreker at det kun er et varsel om permittering i første omgang.

Les også : Sparer på lærerstreiken

Ved permittering skal arbeidsgiver varsles 14 dager før, og kommunen ønsker å være føre var.

– Det vi er opptatt av er at vi opptrer korrekt i slike situasjoner og det gjør vi med et slikt betinga permitteringsvarsel.

Han sier at de bare sender ut et permitteringsvarsel, og først etter to uker kan de eventuelt permittere lærere.

Det er en mulighet som arbeidsgiver har, men det forutsetter at kommunen ikke kan beskjeftige de lærerne som ikke er tatt ut til streik.

– Permittering ikke et godt alternativ

Fylkesleder Anne Lise Søgnen Heien i Utdanningsforbundet er klar over dette, men hun forstår ikke hvorfor permittering i framtiden skal være et alternativ i det hele tatt.

– Lærerene burde jo heller brukes for de elevene som allerede er der.

Et av kravene til permittering er at det ikke skal være behov for arbeidskraft, men det er jo nettopp behov det er, mener fylkeslederen.

I tillegg får det alvorlige konsekvenser for den som blir permittert påpeker hun. De kan få økonomiske problemer fordi NAV ikke har støtteordninger til permitterte i arbeidkonflikter.