Hopp til innhold

Vil øremerke barneverns-penger

KrF mener regjeringen må øremerke penger til barnevernet i kommunene etter at fylkesmannen i Oslo og Akershus har fått tilbakemeldinger på bekymringsfulle forhold.

Barnevern
Foto: Scanpix / SCANPIX

- Dette er en uakseptabel situasjon og vi vet at situasjonen i Akershus ikke er enestående. Andre fylker har det også sånn, og det er mange kommuner som ikke klarer å gi barna et anstendig tilbud, sier familiepolitisk talsmann Øyvind Håbrekke fra Kristelig Folkeparti.

Han mener derfor regjeringen må øremerke penger til barnevernet i kommunene.

- I det kommende statsbudsjettet forventer jeg at regjeringen legger frem en opptrappingsplan for barnevernet, med øremerkede midler til kommunene slik at de er i stand til å gi de mest sårbare ungene et skikkelig tilbud.

Alvorlig

Fylkesmannen er alvorlig bekymret for situasjonen i barnevernet i Akershus-kommunene.

De har den siste tiden fått stadig flere tilbakemeldinger på forhold som de anser som veldig bekymringsfulle.

Aldri før har Fylkesmannen fulgt opp situasjonen i barnevernet i så mange kommuner som nå.

Lysbakken deler bekymringen

Barneminister Audun Lysbakken er også bekymret for situasjonen.

- Jeg deler bekymringen til fylkesmannen. Vi ser at det er et for stort gap mellom antallet ansatte og antallet saker i mange kommuner. Det gjør at barn i Norge ikke får den sikkerheten de skal få gjennom barnevernet, og det er alvorlig, sier Lysbakken.

Han hadde håpet at kommuene skulle ansette nye folk i tilsvarende 400 nye stillinger i kommunene i løpet av 2010.

- Det har regjeringen bevilget penger til , men vi ser at vi er langt unna det målet og det er skuffende. Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet hvordan vi kan gjøre noe med det, sier statsråden.

Men Lysbakken vil ikke kommentere om det er aktuelt med øremerkede midler.

Flere lovbrudd

Sjef i barne- og familieseksjonen hos Fylkesmannen Tove Narud, er spesielt bekymret for tilstanden i barnevernet i 12 av kommunene i Akershus. Narud har sett flere lovbrudd basert på kommunenes egne innrapporteringer.

– Vi avdekker brudd på barnevernloven og i mange tilfeller er det særlig alvorlig for barna det gjelder, sier Narud til NRK Østlandssendingen.

Narud er spesielt bekymret for saker der barneverntjenesten henlegger bekymringsmeldinger.

Skadelige forhold

Når barnevernet mottar en henvendelse, har de mellom tre og seks måneder på å sette igang tiltak som er nødvendig. Mange kommuner synder mot denne fristen, og barn som allerede er i barnevernet, blir ikke fulgt opp godt nok, ifølge Narud.

– Konsekvensen er at barn lever under forhold som er dårlige, sier Narud.

Håbrekke mener vi ikke har råd til å la være å gi barna et skikkelig tilbud.

- Disse barna er den mest sårbare gruppen vi har. De er sårbare fordi de er barn og fordi de pårørende ikke klarer å gi den omsorgen som barna trenger.

At det er slik i Norge, er et paradoks, mener KrF-politikeren:

- Det er et stort paradoks at vi har klart å gi alle barna en barnehageplass, men vi har ikke klart å skaffe alle barna et hjem. Det er en situasjon vi ikke kan leve med.