Vil ha slutt på krangling mellom turfolk i Oslo-marka

Nytt konfliktråd skal skape fred mellom syklister, skiløpere og turgåere, som krangler om plassen i marka.

Illustrasjonsfoto

Det er dårlig stemning mellom syklister og turgåere som har fått friluftsrådet til å opprette den nye gruppen. Her ved Sognsvann, der det ofte er trangt om plassen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tom Fremstad

Tom Fremstad er generalsekretær i Oslo og omland friluftsråd.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Et sikkert vårtegn i Oslo-marka er kampen om løypene.

Hvert år hører vi om konflikter mellom turgåere, som vil ha stiene sine for seg selv, og syklister som raser gjennom skogen så grusen spruter.

Nå skal et nytt samarbeidsforum mellom markaforeninger, grunneiere og idrettslag ta tak i konfliktene. Målet er få alle som bruker marka til å leve i harmoni.

– Vi opplevde at det begynte å blir litt ampert mellom de ulike brukergruppene i marka. Vi fant ut at vi måtte gjøre noe, så vi inviterte alle aktuelle organisasjoner for å se på hvordan vi kan få et bedre flerbruk, sier generalsekretær i Oslo og omland friluftsråd, Tom Fremstad.

Vil endre holdninger

Oslo og omlands friluftsråd har derfor organisert flere møter mellom partene det siste året. Det har resultert i en rapport og en ny kampanje, og nå er samarbeidet blitt til en fast gruppe.

– Det har været en veldig god dialog så langt. Jeg er optimist, og er derfor sikker på samarbeidet vil føre til et mye bedre flerbruk og samarbeid mellom brukergruppene, sier Fremstad.

Arbeidsgruppen vil gjennomføre konkrete tiltak og holdningsskapende arbeid, med fokus på Østmarka og området rundt Sognsvann.

– Blant annet er sykling på grusvei med stor fart et problem. Vi skal derfor nå gjennomføre en holdningskampanje for å nå denne målgruppen. I marka så er man den sterke part når man er på sykkel, og da må man ta hensyn til de som er ute å går.

Saken fortsetter under videoen.

Video Fotgjengere i skiløypene

Det er ikke bare om sommeren det er konflikter. Jan Wurtzel trives i skisporet - uten ski. Det liker ikke skiløperne.

Sykler med vett

Øyvind Rørslett

Øyvind Rørslett i Norsk organisasjon for terrengsykkel.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Norsk organisasjon for terrengsykkel er en av organisasjonene som har deltatt i møtene det siste året, og som nå er en del av det nye forumet. De er enige i at syklistene må ta hensyn til myke turgåere.

– Vi erkjenner at det er noen problemer ute i marka, men først og fremst så mener vi at terrengsykling er mest positivt. Vi rekrutterer mange brukere til marka, og vi er opptatt av at vi må glede oss over den, sier Øyvind Rørslett i Norsk organisasjon for terrengsykkel.

– Hva kan dere som syklister gjøre?

– Vi har våre regler for hvordan man skal sykle med vett. De sier noe om hvordan vi skal bruke marka uten å sette spor, og hvordan vi skal ta hensyn til andre brukere. I tillegg er vi opptatt av at stiene må gjøres mer bærekraftige, slik at vi unngår slitasje.